Свет

Због високих цена, Немци штедљиво трошили гас

Највише су се у потрошњи суздржавала домаћинства у великим градовима попут Хамбурга, Бремена и Берлина, који је на челу "штедљивих"
Због високих цена, Немци штедљиво трошили гасwww.globallookpress.com © © Jens Büttner

Прошле године Немци су потрошили значајно мање енергије у својим домаћинствима него 2021, мада нису у свим областима потрошње били подједнако штедљиви.

Како је пренео "Шпигл", немачка домаћинства су 2022. потрошила 12 одсто мање струје и чак 21 одсто мање гаса него пре годину дана.

Податке је истраживао портал "Чек 24", а извршни директор за енергетику Стефен Сатнер каже да су потрошачи били нарочито штедљиви имајући у виду велики скок цена гаса прошле године.  

Просечна потрошња по домаћинству пала је на готово 15.400 киловат сати, док је 2021. било потрошено 4.000 киловат-сати више гаса. Највише су се у потрошњи суздржавала домаћинства у великим градовима попут Хамбурга, Бремена, Берлина – који су иначе штедљиви градови.

Покрајине Доња Саксонија, Шлезвиг-Холштајн и Бранденбург су у средини, и ту је потрошено између 15.000 и 17.000 киловат-сати (у Берлину је потрошња била испод 11.000 киловат-сати), док се у Саксонији најмање штедело и утрошено је "расипних" 19.600 киловат-сати.

 

image