Свет

Европљани хвале Бугарску, а она се правда: Не шаљемо борбене авионе Украјини

Бугарски званичници демантовали су информације о слању МиГ-ова Кијеву
Европљани хвале Бугарску, а она се правда: Не шаљемо борбене авионе Украјини© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Министраство одбране Бугарске демантовало је информације да планира да пошаље борбене авионе МиГ-29 у Украјину.

Швајцарски канал СРФ раније је јавио да је Бугарска, тајно, преко трећих земаља, помагала Кијеву слањем оружја и муниције, "како не би покварила односе са Русијом", што "већина бугарских политичара не жели".

Бугарски званичници навели су данас да су од краја 2022. године учествовали у разговорима о спровођењу договора на основу којих би се део постојеће војне опреме заменио идентичним деловима из савезничких држава. Међутим, извештаје о слању борбених летелица су негирали.

Немачки медији назвали су Бугарску "земљом која је тајно спасила Украјину". Та тврдња је вероватно претерана, али Софија заиста много може да уради за Кијев, наводи швајцарски ТВ канал и истиче да "Бугарска има јаку индустрију и производи оружје по совјетским стандардима, а то је управо оно што је потребно Украјини".

Бугарска тренутно има привремену владу, а Никола Стојанов, као привремени министар економије, задужен је и за индустрију наоружања.

Он је навео да је Бугарска Украјини већ дала "све што је могла" и да не зна ништа о уговорима о набавци оружја.

Каже да Бугарска није производила оружје за Украјину и да је Кијеву дата само војна опрема која овој држави није потребна.

"Оно што наша индустрија оружја производи не иде у Украјину, већ у око 50 других земаља. Цео свет се сада пренаоружава, због чега бугарске фабрике оружја тако добро раде", казао је.

СРФ наводи да се Бугарска по много чему окреће ка Западу, "у области струје и гаса ове зиме постала је независна од Русије, следи нафтни сектор". 

"Осим тога, земља жели да производи западно оружје и муницију уз помоћ Европе и да их преправља по стандардима НАТО. ЕУ ће вероватно помоћи великим улагањима. Бугарска ће вероватно наставити да шаље оружје Украјини преко других земаља, чак и ако министар то не потврди", пише СРФ.

image
VV inauguration
banner