Русија

Русија упозорила: Бугарска и Чешка нелегално ремонтују совјетске хеликоптере за Украјину

Софија и Праг су се обавезали да неће продавати или предавати "имовину, документацију и информације" трећим земљама без претходне писмене сагласности Русије
Русија упозорила: Бугарска и Чешка нелегално ремонтују совјетске хеликоптере за Украјинуwww.globallookpress.com © Leonid Faerberg/Transport Photo Images

Компаније из Бугарске и Чешке, које ремонтују хеликоптере руске производње за Украјину, крше међународне обавезе, саопштила је прес-служба Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

"Активности Бугарске и Чешке представљају грубо кршење међународних обавеза и наносе значајну штету глобалном систему контроле извоза", наводи се у коментару медијских извештаја да државне компаније Бугарске (Авионамс, Терем-летец) и Чешке (Лом Прага) настављају да нелегално поправљају и модернизују борбене хеликоптере руске и совјетске производње, укључујући и за даљу испоруку у Украјину, преносе "РИА Новости".

Федерална служба је напоменула да је Русија прошле године, након непријатељских корака Софије и Прага, суспендовала сертификате предузећима за ремонт авиона који су претходно издати овим компанијама. Њима је одузето право на одржавање и поправку хеликоптера руске производње.

Како наводе, ова чешка и бугарска предузећа крше споразуме потписане са Москвом о ремонту и модернизацији хеликоптера Ми-17, Ми-171Ш (Ми-8) и Ми-35 (Ми-24).

Према овим документима, Софија и Праг су се обавезали да неће продавати или предавати "имовину, документацију и информације" трећим земљама без претходне писмене сагласности Русије, а такође "неће модернизовати хеликоптере без учешћа произвођача" борбених возила.

image