Свет

Полиција Северне Ирске пронашла четири бомбе уочи Бајденове посете

Бајден долази у Белфаст у политички осетљивом тренутку за Северну Ирску
Полиција Северне Ирске пронашла четири бомбе уочи Бајденове посете© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Полиција Северне Ирске саопштила је да је данас пронашла четири предмета за које сумња да су такозване цевне бомбе на гробљу у Крегану, у близини града Лондондерија.

Полиција је спровела операцију инспекције јавне безбедности неколико сати пре него што би председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден требало да стигне у Белфаст, који је од Лондондерија удаљен око 110 километара.

Ројтерс наводи да Бајден долази у Белфаст у политички осетљивом тренутку за Северну Ирску, у тренутку обележавања 25. годишњице од мировног споразума који је у великој мери окончао дугогодишње сукобе у тој земљи.

Јуче је саопштено да је више маскираних људи у Лондондерију напало полицију молотовљевим коктелима и другим предметима на паради против мировног споразума на Велики петак.

Четворо младих људи у претежно ирском националистичком подручју Креган бацило је молотовљеве коктеле на оклопно полицијско возило, које је са једне стране било прекривено пламеном, пренео је јуче Ројтерс.

МИ5 је повећао претњу од тероризма у Северној Ирској на "озбиљну", а амерички председник недавно је поручио да га одлука главне домаће безбедносне службе Велике Британије да подигне ниво претње од тероризма у Северној Ирској неће спречити да посети регион.

"Не. Не могу да ме спрече", рекао је Бајден на питање да ли ће потез МИ5 утицати на његове планове да отпутује у Северну Ирску.

image