Свет

Увели нове санкције Русији и обећали војну помоћ Кијеву: Одмах "пала" веб страница канадске владе

То што Русија може да обори званичну веб страницу канадске владе на неколико сати, ни на који начин нас неће одвратити од наше непоколебљиве подршке Украјини, рекао је Џастин Трудо
Увели нове санкције Русији и обећали војну помоћ Кијеву: Одмах "пала" веб страница канадске владе© Frank Gunn /The Canadian Press via AP

Канада је увела нове санкције Русији као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини и најавила нову финансијску инјекцију као део војне подршке Кијеву.

Док се под медијским рефлекторима одвијао састанак канадског премијера Џастина Трудоа, који је обећао помоћ украјинском колеги Денису Шмихалу у Торонту, паралелно се одвијао напад руских хакера. Они су успели да на неколико сати блокирају званичну веб страницу канадске владе.

"Спремамо се за контраофанзиву. Треба нам више муниције, потребно нам је више наоружања, потребно нам је више војне опреме", рекао је Шмихал, преноси Ројтерс.

Трудо је одговорио да ће нова војна помоћ обухватити 21.000 јуришних пушака, 38 митраљеза и више од 2,4 милиона комада муниције.

"Украјина се бори за вредности и принципе који су у основи свих наших демократија. Канада чини све што је потребно да се осигура победа Украјине", рекао је Трудо и истакао да уводи санкције против девет ентитета повезаних са белоруским финансијским сектором како би додатно извршио притисак на руске 'покушаје у Белорусији'.

Руски амбасадор у Канади Олег Степанов одмах се огласио и одбацио те покушаје наводећи да је реч о "апсурдном бесмислицом".

"Те мере су симболичан гест. Неће бити последица по наше грађане и компаније", рекао је Степанов, а пренела новинска агенција ТАСС.

Шмихал је захвалио Канади за милијарде долара економске и војне помоћи од почетка инвазије руских снага у фебруару 2022. године.

Канада је Украјини, осим финансијске помоћи за наоружавање, дала зајам од 2,4 милијарде канадских долара (1,78 милијарди америчких) Влади Украјине за подршку у исплати пензија и поправци енергетске инфраструктуре. 

Хакерски напади

Агенција АП наводи да се догодио низ хакерских напада проруских "хактивиста" на Украјину, њене европске савезнике и америчке веб-странице откако је Русија отпочела војну операцију.

Трудо је рекао да није неуобичајено да Русија циља на земље које подржавају Украјину и дочекују украјинске делегације.

"Тајминг није изненађујућ. Али у случају да се неко пита, то што Русија може да обори званичну веб страницу канадске владе на неколико сати, ни на који начин нас неће одвратити од наше непоколебљиве подршке Украјини", рекао је канадски премијер.

image