Свет

Добродошлица кинеских медија за Лулу: Пета посета старог пријатеља

Иако ни Бразил ни Кина нису стране у руско-украјинском сукобу, обе позивају на мир што показује да упркос томе што Запад и даље "дува у ратне трубе", глас међународне заједнице која тражи мир све је јачи, пише "Глобал тајмс"
Добродошлица кинеских медија за Лулу: Пета посета старог пријатеља© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Председник Бразила Лула да Силва долази у среду у званичну посету Кини и то је његова прва посета откако је преузео дужност председника у јануару земљи ван америчког континента.

Кинески "Глобал тајмс" наводи да је ово пета посета Кини Лула да Силве "старог пријатеља кинеског народа" и истиче да овај долазак бразилског председника има две особености.

Прва је импресивна бројност делегације која долази с Лулом. На званичном нивоу, ту су високи званичници из различитих важних сектора: број чланова бразилског конгреса са првобитно планираних 27 порастао је на 39, а у Кину долази и председник Сената.

"У политичком миљеу Латинске Америке таква политичка једногласности је ретка", констатује се у тексту.

На пословном нивоу, упркос мега-делегацији коју већ чини више од 200 предузетника, више компанија и даље се надају да ће се придружити групи која путује у званичну посету Кини.

То показује огромно интересовање за развој односа Бразила и Кине.

Друга посебност је у томе што је првобитно заказана посета Кини отказана због здравствених проблема председника Бразила. Чим се опоравио, Лула путује у Кину са пуним планом и програмом, истиче се у тексту.

"Може се закључити да Лула долази у Кину са потпуном искреношћу, што наговештава да ће резултати сарадње две земље бити успешни у бројним областима".

Као две земље у развоју на источној и западној хемисфери, Кина и Бразил деле заједничке интересе, осим значајне подударности на пољу економске и трговинске сарадње. Обе земље суочавају се са великом одговорношћу за економски и друштвени развој, а Бразил је у више наврата изразио жељу да учи од Кине у областима попут смањења сиромаштва.

Јачањем стратешког партнерства и сарадње, Кина и Бразил заједно промовишу историјски процес тежње ка модернизацији земаља у развоју, истиче се у чланку.

Подсећа се и да су обе државе важне чланице организација и механизама као што су Уједињене нације, Светска трговинска организација и БРИКС. Њихова блиска комуникација и сарадња омогућиће да се обезбеде свеобухватни интереси земаља у развоју и промовише њихов развој у међународном поретку у правцу једнакости и правде. У том смислу, односи Кине и Бразила надмашују оне билатералне и имају важан глобални утицај.

Истиче се да је Бразил земља са више од 200 милиона становника, велики играч међу латиноамеричким државама и економија у успону. У тексту се осуђују мишљења која износе западни медији и јавност који разматрају да ли би Бразил требало да се приклони САД или Кини.

"Таква дискусија сама по себи је израз непоштовања Бразила и пуна је кратковидих и ограничених хегемонских ставова. Кина је такође жртва хегемонизма и никада не упире прстом у бразилска унутрашња и спољна питања. Штавише, верујемо да Бразилци сами најбоље знају шта су њихови интереси", напомиње кинески медиј.

Осврћу се и на још једну преокупацију западних медија, овог пута када је у питању Лулина посета Кини: спекулисање о томе да ли ће током званичне посете бразилског председника бити разговора о украјинској кризи.

Подсећа се да је пре сусрета са америчким председником Џозефом Бајденом, Лула предложио оснивање "Мировног клуба", у којем би државе попут Индије или Кине биле удружене како би посредовале у конфликтима, и позвао на поштовање кинеске улоге у очувању светског мира и посредовања у међународним конфликтима.

Лула је најавио да ће бити разговора о могућностима за окончање сукоба у Украјини, али, како се истиче, ни Кина ни Бразил нису стране у руско-украјинском конфликту.

"Ипак, обе државе имају слично гледиште на потребу за мировним преговорима, што показује да иако Запад и даље распирује сукоб, глас међународне заједнице која тражи мир све је јачи", закључује се у тексту.

  

image
VV inauguration
banner