Свет

Јачање савеза Кине и Бразила – Лула да Силва путује у Пекинг

Аналитичари из Кине и Бразила били су изненађени што је посета организована тако брзо, јер бразилски председник тек што се опоравио од упале плућа
Јачање савеза Кине и Бразила – Лула да Силва путује у Пекинг© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Након опоравка од упале плућа бразилски председник Ињасио Лула да Силва ће боравити у посетити Кини до петка, а стручњаци кажу да ће та посета у великој мери подићи билатералне везе две земље на виши ниво уз свеобухватнију сарадњу не само у традиционалним областима попут трговине и инвестиција, већ и у области финансија, борбе против сиромаштва, сарадње у оквиру иницијативе Појас и пут (БРИ), као и заједничког посредовања у украјинској кризи.

Аналитичари из Кине и Бразила били су изненађени што је посета организована тако брзо после болести бразилског председника, што, како наводе, доказује да обе владе имају искрену и јаку мотивацију да даље промовишу своје свеобухватно стратешко партнерство и стварају нове околности својим напорима да превазиђу растућу неизвесност у међународној арени, пише "Глобал тајмс".

Бразил је једна од ретких земаља која тек треба да се придружи иницијативи Појас и пут који је предложила Кина. Одговарајући на питање да ли ће током предстојеће посете Кина и Бразил потписати споразум о тој сарадњи, Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова, рекао је у понедељак да је у питању потпуно отворена и транспарентна иницијатива за сарадњу.

"Ми смо вољни да радимо са свим чланицама међународне заједнице, да заједнички промовишемо сарадњу на изградњи Појаса и пута и да уложимо напоре да промовишемо заједнички развој за све земље", рекао је Венбин.

Гуо Цунхаи, стручњак за латиноамеричке студије на Кинеској академији друштвених наука рекао је за "Глобал тајмс" да "ако Лулино путовање може да натера Бразил да се формално придружи иницијативи, онда то значи да ће 22 латиноамеричке земље формално бити у програму који је предложила Кина, што има велики значај за то да се покаже да је иницијатива веома добродошла на континенту."

Аргентина је 2022. године потписала меморандум о разумевању о сарадњи у оквиру "Појаса и пута". Ако се Бразил овог пута придружи иницијативи, то би значило да је иницијатива ефективно покрила главне делове Јужне Америке, рекао је Гуо. "Ово би било симболично", сматра он.

Поред ове сарадње, претходно најављени споразум о употреби јуана у трговини, што је такође значајан сигнал свету да су две велике економије у успону и две земље БРИКС-а одлучни да заједно подстакну опоравак након пандемије и ослободе се неизвесности и препрека које стварају САД и неки од њихових савезника, а такође ће постепено укинути ослањање на амерички долар у међународној трговини и инвестицијама, пише "Глобал тајмс".

Осим тога, Ванг је рекао да Кина охрабрује и подржава све напоре у проналажењу политичког решења за украјинску кризу.

"Спремни смо да радимо са свим члановима међународне заједнице, укључујући Бразил, како бисмо наставили да играмо конструктивну улогу у промовисању политичког решења за украјинску кризу", рекао је Ванг.

Лула ће предложити "клуб мира" са Кином који ће посредовати у окончању сукоба у Украјини када буде посетио Кину, објавио је "Фајненшел тајмс", пре него што је бразилски председник прошлог месеца отказао своје путовање због здравствених проблема.

"Веома смо заинтересовани да промовишемо или помогнемо да се организује некакав састанак који би довео до мировног процеса", рекао је Мауро Виеира, бразилски министар спољних послова, у интервјуу за "Фајненшел тајмс". "Председник је толико пута рекао да чује много о рату, а мало речи о миру. Интересују га мировни разговори", казао је он.

Гуо оцењује да су Кина и Бразил истински неутралне велике силе са глобалним утицајем које могу да издрже притисак како би одржале независно доношење одлука у дипломатији, а идеја председника Луле о "мировном клубу" је да доведе неутралније земље како би сарађивали у посредовању. Бразил је препознао конструктивну улогу Кине у помагању у политичком решењу кризе, тако да је врло вероватно да ће две стране имати ближу координацију и сарадњу у посредовању у украјинској кризи, сматра Гуо.

Осим у тим стратешким областима, две стране ће вероватно остварити и сарадњу у зеленој индустрији, пољопривреди и заштити животне средине, оценили су стручњаци.

image
VV inauguration
banner