Свет

САД разматрају санкције против неколико утицајних мађарских појединаца?

То би могло бити слично забранама из 2014. године када је шест мађарских држављана имало забрану уласка у САД због оптужби за корупцију, пише портал "444.hu"
САД разматрају санкције против неколико утицајних мађарских појединаца?© Tanjug/AP Photo/Anna Szilagyi

Америчка влада планира нове мере како би казнила мађарску владу, а наводно би једна од њих могла бити увођење санкција за неколико утицајних особа, пише портал "444.hu" позивајући се на сазнања из неколико независних дипломатских извора.

То би могло бити слично забранама из 2014. године када је шест мађарских држављана имало забрану уласка у САД због оптужби за корупцију, наводи портал, који је, иначе, финансијску подршку добијао од "Фондације за отворено друштво" Џорџа Сороша и немачке фондације "Хајнрих Бел".

Амбасадор САД у Мађарској Дејвид Пресман сазвао је конференцију за новинаре и према неким претпоставкама чак би и на њој могао да саопшти информацију о санкцијама. Из амбасаде није најављено шта ће бити тема конференције.

У тексту се оцењује да су односи Мађарске и САД на веома ниском нивоу, а наводи се неколико примера размене "отровних" примедби између мађарских и америчких званичника, односно амбасадора САД у Будимпешти Дејвида Пресмана.

Премијер Виктор Орбан нашалио се на рачун његовог имена на годишњој конференцији за новинаре желећи да истакне како Американци стално притискају Мађарску да уђе у рат с Русијом, што чини и њихов амбасадор "the Press-man" како га је назвао Орбан. Мађарски премијер приметио је на истој конференцији и да се нада да се следећи амерички амбасадор неће звати Пучини, алудирајући на то да би САД могла да организује државни удар, пуч, против његове владе.

Са своје стране, амбасадор Пресман у више наврата се жалио да провладини медији "шире руску државну пропаганду", а како би ово доказао, амбасада је објавила квиз прошлог октобра у којем су учесници, између осталог, требало да одговоре да ли је одређену изјаву дао руски председник Владимир Путин или председник мађарске скупштине Ласло Ковер.

Почетком априла, амерички дипломата ругао се Петеру Сијарту због поруке коју је Орбан послао Трампу преко Твитера, наводећи да је мађарски министар спољних послова говорио да се никада не мешају у унутрашња питања других држава.  

Иза заједљивости, очекивано, очитују се велике тензије између две владе. Пресман и запослени у америчкој амбасади неколико пута су објашњавали мађарским медијима да се не ради о обичним запажањима јер он представља владу у Вашингтону, па кад нападају амбасадора нападају америчку владу и обрнуто: када он критикује некога, то није његово лично мишљење, већ порука америчке државе.

Недавно је Пресман изјавио и да САД сматрају да је кампања која је против њега покренута у мађарским медијима оркестрирана с врха, на пример из мађарске владе, додаје се у тексту.

image
VV inauguration
banner