Свет

Афера "Катаргејт": Ева Каили излази из затвора са електронском наногвицом

Бивша потпредседница Европског парламента Ева Каили, оптужена за учешће у корупционашком скандалу, замениће затворску казну кућним притвором
Афера "Катаргејт": Ева Каили излази из затвора са електронском наногвицомwww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Бивша потпредседница Европског парламента Ева Каили, оптужена за учешће у корупционашком скандалу "Катаргејт", замениће затворску казну кућним притвором уз електронску наногвицу, преноси "Франс 24".

"Ева Каили биће пуштена из затвора, а одређен јој је кућни притвор у Белгији и стављена је под електронски надзор. Истражни судија је управо донео ту одлуку", рекао је за АФП судија из канцеларије белгијског савезног тужиоца.

Каили је провела већ четири месеца у затвору и суочава се са оптужбама у вези са корупцијом, у афери која је потресла ЕП.

Белгијске власти су већ одредиле кућни притвор за Пјера Антонија Панцерија, бившег посланика Европског парламента и наводног организатора скандала, што је било део споразума о признању кривице према којим се обавезао да ће дати имена и детаље белгијским властима.

Панзери је наводно именовао Каили као саставни део скандала, али према речима њених адвоката, докази нису дати.

Каилин партнер Франческо Ђорђи такође је пуштен са електронском наногвицом, док ће њен колега социјалиста, посланик у ЕП, Марк Тарабела, који такође тврди да је невин, остати у затвору.

image