Свет

Џек Тешеира оптужен за објављивање тајних докумената Пентагона

Осумњичени Тешеира терети се за објављивање поверљивих информација о националној одбрани
Џек Тешеира оптужен за објављивање тајних докумената Пентагона© Tanjug/WCVB-TV via AP

Џек Тешеира (21), који је осумњичен за објављивање на интернету тајних докумената Пентагона, оптужен је за неовлашћено уклањање, задржавање и преношење поверљивих информација о националној одбрани.

Припадник 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде у Масачусетсу,ухапшен је синоћ у Масачусетсу због умешаности у одавање поверљивих докумената америчке владе и војске и данас се појавио на суду у Бостону.

Он је документа објавио на Доскорду и то "из информативних разлога", односно да би обавестио пријатеље шта се дешава, пренео је "Њујорк тајмс" изјаву једног од чланова групе.

У документима, која су недељама кружила интернетом пре него што су прошле седмице привукли пажњу медија – и владе САД, налазиле су се осетљиве информације о великом броју тема, укључујући оцене америчких званичника о неспремности украјинске војске, праксу америчког шпијунирања својих савезника попут Израела, Украјине и Јужне Кореје, наводне планове Сеула да шаље муницију у Украјину, и многе друге.

Пентагон, који је покренуо опсежну истрагу, није ни потврдио ни демантовао аутентичност докумената који су процурили, признајући само да ситуацију схвата "веома озбиљно" и да су неки од материјала "сличног формата" његовим обавештајним брифинзима. Више америчких и страних званичника, међутим, тврдило је да се чини да су неки досијеи лажни или потпуно лажни.

image