Свет

Ко је Џек Тешеира, осумњичен за цурење Пентагонових докумената

Патриота, побожни католик и либертаријанац који се интересује за оружје и страхује за америчку будућност, или расиста и антисемиста?
Ко је Џек Тешеира, осумњичен за цурење Пентагонових докумената© Tanjug/WCVB-TV via AP

Осумњичени за цурење тајних докумената Пентагона 21-годишњи Џек Тешеира, припадник 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде у Масачусетсу, на интернету се понашао сасвим супротно од онога како се представљао у јавности, пише "Вашингтон пост" позивајући се на снимке које су им уступили неки чланови платформе "Дискорд", где је Тешеира објавио војне тајне САД.

Тешеира, који је користио корисничка имена jackthedripper (Џек Трбосек) и excalibureffect (Екскалибур ефекат) на поменутој чет-платформи популарној међу гејмерима наводно је поставио и снимак на ком узвикује расистичке и антисемитске псовке пре него што је пуцао из пушке.

Слика која не одговара младом патриоти који је кренуо стопама бројних чланова своје породице да се придруже војсци.

Један пријатељ који га је упознао на "Дискорду" 2020. описао га је управо као патриоту, побожног католика и либертаријанца који се интересује за оружје и сумња у америчку будућност. Иначе, повезало их је интересовање за пиштоље "глок" и католичанство.

Сумња у америчку будућност

Касније се пријатељ придружио новом "Дискордовом" серверу "Таг шејкер централ", који је покренуо Тешеира а где се окупило двадесетак људи, укључујући и тинејџере. Тешеира је био "прилично нормалан момак" ван мреже, рекао је извор "Вашингтон поста", а који га је на крају и лично упознао. Имао је "благу нарав" и био је "више ментор него вођа".

Пријатељ је рекао и да је Тешеира почео да дели поверљива документа на "Дискорду" у фебруару 2022, на почетку рата у Украјини који је видео као "растужујућу" битку између "две земље које би требало да имају више заједничког него да их држе раздвојеним".

Обелодањена документа требало је да "образују људе за које је мислио да су његови пријатељи и да им се може веровати", без пропаганде која се ковитла напољу, рекао је извор "Вашингтон поста". Договор је био да се документа не деле ван сервера, јер би могло да нашкоди интересима САД.

Отприлике половина чланова сервера били су "клинци који седе у својим подрумима" и играју видео-игре, док су остали били љубитељи оружја, рекао је пријатељ и додао да су недавне тврдње других чланова сервера да су међу њима били и Руси и Украјинци "чиста измишљотина". Један члан који се претварао да је руски морнарички официр заправо је живео у Кентакију, истакао је "Постов" извор, и био је избачен.

"Тешеирин једини циљ је био да информише клинце о стварним проблемима", рекао је пријатељ.

Други члан групе на серверу је касније поделио документе на другом серверу, што је довело до њиховог ширења по интернету.

Тешеира није настојао да поткопа националну безбедност већ се надао да ће на тај начин научити углавном млађе чланове на свом серверу да боље сагледавају проблеме, рекао је пријатељ.

"Волео је Америку, али једноставно је страховао за њену будућност", рекао је пријатељ. "На крају крајева, он би увек стајао на страну своје земље."

Други чланови Тешеириног сервера су за "Пост" приказали видео-снимак где он узвикује расистичке и антисемитске псовке пре него што је пуцао из пушке и рекао да је то референца на владину десетодневну опсаду на Руби Риџ у ​​Ајдаху (1992) и покољ у Вејку, Тексас (1993), догађаје који су имали великог утицаја на десничарске, антивладине екстремисте.

Што се тиче расистичких и антисемитских испада који се наводно деле на серверу, пријатељ је рекао да је тешко проценити Тешеирина права осећања с обзиром на обиље ироније на том серверу. Мрачне шале изазивају више смеха, рекао је и истакао да је Тешеира био "католик који се занимао оружјем", те да је "добра особа која је веровала погрешним људима".

Породица деценијама предана војсци

За Тешеирину породицу наводно одавање војних тајни сасвим је у супротности с вишедеценијском војном традицијом коју су гајили. 

Очух Томас Дифо пензионисан је 2019. након 34-годишње војне каријере као главни наредник у истој јединици, 102. обавештајном крилу. Мајка Дон Дифо годинама је радила за непрофитне организације које подржавају ветеране.

Тешеирин профил на "Стиму", још једном сајту популарном међу гејмерима, укључује слику човека који држи пушку, као и цитат: "Чувај се тихог човека. Јер док други говоре, он посматра. И док други делају, он планира. А када се коначно одморе… он удара."

image
VV inauguration
banner