Свет

Ухапшен осумњичени за цурење докумената Пентагона: "Хтео је само да информише пријатеље"

За цурење је наводно одговоран припадник америчке Националне ваздухопловне гарде Џек Тешеира
Ухапшен осумњичени за цурење докумената Пентагона: "Хтео је само да информише пријатеље"© Tanjug/AP Photo/Jennifer McDermott

ФБИ је вечерас ухапсио осумњиченог за цурење тајних докумената Пентагона, додајући да ће наставити са истрагом у Дајтону, држава Масачусетс.

"Њујорк тајмс" је претходно одговорног за цурење идентификовао као 21-годишњег Џека Тешеиру, припадника 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде у Масачусетсу.

"ФБИ је данас, без инцидената, ухапсио 21-годишњег Џека Дагласа Тешеиру у дому у Норт Дајтону, у Масачусетсу, због његове наводне умешаности у одавање поверљивих докумената америчке владе и војске", саопштила је портпаролка обавештајне агенције и додала да агенти настављају да спроводе овлашћену истрагу у Тешеирином дому, преноси "Њујорк тајмс".

Државни тужилац Мерик Гарланд рекао је да је Тешеира под истрагом због "наводног неовлашћеног уклањања, задржавања и преношења поверљивих информација о националној одбрани", преноси "Фокс њуз".

Он је додао да ће Тешеира остати у притвору, а онда ће бити изведен пред савезни суд у Бостону.

Пентагон је данас саопштио да је цурење поверљивих информација био "намеран, кривични акт", додаје "Њујорк тајмс".

Прво појављивање Џека Тејшеире пред судом у Бостону биће сутра, саопштила је канцеларија америчког тужиоца, преноси Си-Ен-Ен.

"Вашингтон пост" је претходно објавио да су подаци прво објављени на Тешеириној Дискорд групи под називом "Таг шејкер централ", за коју су друга два корисника рекла да је посвећена њиховој љубави према "оружју, војној опреми и Богу."

Министарство правде САД покренуло је формалну кривичну истрагу прошле недеље након што је Пентагон скренуо пажњу на случај, који британска агенција назива можда најкритичнијим случајем цурења поверљивих података САД у последњим годинама.

"Само је хтео да обавести пријатеље о томе шта се дешава"

"Њујорк тајмс" је навео да Тешеирина Дискорд група има 20-30 чланова, од којих су већина тинејџери или деца, а да особу која је постављала документе под псеудонимом "ОГ", за коју се сумња да је управо Џек Тешеира, сматрају својим вођом.

Чланови групе који су разговарали са новинарима "Њујорк тајмса" рекли су да је Тешеира поделио документе искључиво из информативних разлога, а да су они добили ширу пажњу тек након што је један од тинејџера објавио неколико десетина докумената на другим деловима платформе.

Додали су да особа која је поделила документе није узбуњивач и да никад није планирано да они напусте њихову групу.

"Овај момак је хришћанин, има антиратне ставове, само је желео да обавести неке од својих пријатеља о томе шта се дешава", рекао је један члан групе за "Њујорк тајмс".

Процурели документи откривају осетљиве информације о великом броју тема, укључујући оцене америчких званичника о неспремности украјинске војске, праксу америчког шпијунирања својих савезника попут Израела, Украјине и Јужне Кореје, наводне планове Сеула да шаље муницију у Украјину, и многе друге.

"Њујорк тајмс" наводи да су неки од докумената једва били старији од 40 дана.

Више америчких и других званичника оспорило је неке од тврдњи у документима као лажне. Бела кућа је затражила од америчких медија да не објављују ниједно од открића, тврдећи да не припадају јавном домену.

Међу ауторима извештаја "Њујорк тајмса" о случају процурелих докумената наводи се и Арик Толер, иначе запослен у "Белингкету", контроверзној обавештајној агенцији насталој током сиријског сукоба зарад гурања западних наратива, а која је била на платном списку више западних влада.

Објављен Тешеирин досије

Тешеира се придружио Националној гарди у септембру 2019, наводи се у службеном досијеу авијатичара прве класе Џека Тешеире, који је обелоданило америчко ваздухопловство.

Тешеира је био стажиста система за дигиталну логистику, наводи се у досијеу. 

Стручњаци за системе дигиталне логистике имају задатак да обезбеде исправан рад "огромне, глобалне комуникационе мреже" службе, пише Си-Ен-Ен.

Чин авијатичара 1. класе је трећи по реду који ће авијатичар стећи од почетка каријере, истиче медиј.

У досијеу се наводи да је Тешеира добио једну медаљу за достигнућа у ваздухопловству, што је релативно често за ваздухопловце тог узраста и ранга.

image
VV inauguration
banner