Свет

Сишао Благодатни огањ у Јерусалиму (ВИДЕО)

Број верника који је ове године присуствовао спуштању Благодатног огња смањен скоро за петину
Сишао Благодатни огањ у Јерусалиму (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Благодатни огањ је сишао у Јерусалиму у храму Гроба Господњег.

Патријарх Јерусалимски Теофил III је изашао из Кувуклије, у којој се молио за силазак огња, и почео да га дели људима у храму.

Свечаној церемонији данас је присуствовао знатно мањи број људи, јер је израелска полиција, као што је и било најављено, смањила број верника којима је данас, на Велику суботу, било дозвољено присуство. 

Према наводима израелске полиције, број верника ове године сведен је свега на 1.800 људи. 

Поређења ради, претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000. Нове мере, како је речено, донете су због безбедности православаца, као и муслимана и Јевреја који тог дана прослављају своје празнике.

Последња одлука, како пише Ројтерс, изазвала је гнев верских лидера, који су раније најавили да стога неће сарађивати с властима. Они оптужују израелске власти да тиме крше права и слободе локалних хришћанских заједница. Жалећи се на најављене оштре мере, они су рекли да неће сарађивати с полицијом.

Медији су такође јавили да је полиција блокирала улазак у Стари град за посетиоце, укључујући и новинаре.

На улазу у овај део града постављене су барикаде, иако је неким организованим групама ходочасника пролаз ипак био дозвољен. Без обзира на то што су ове године на снази ригорозне мере, стотине верника све време се налазило на улазу у Стари град, надајући да ће им пролаз некако бити одобрен.

"РИА Новости" преносе да је у Јерусалим стигла и руска делегација Фондације Андреја Првозваног, која би посебним авионом касније требало да пренесе пламен Благодатног огња у Русију. 

image