Свет

Амерички ратни брод у Тајванском мореузу; Кина: Безначајна провокација

Кинески стручњаци ово сматрају политичким триком и "немоћним одговором" на војне маневре Кине
Амерички ратни брод у Тајванском мореузу; Кина: Безначајна провокација© Tanjug/U.S. Navy via AP

Амерички ратни брод "УСС Милијус" упловио је у недељу, свега неколико дана од завршетка кинеских поморских маневара око Тајвана, у воде Тајванског мореуза.

Америчка ратна морнарица саопштила је да је то био "рутински транзит" кроз воде у којима се примењују правила слободне пловидбе и прелетања, у складу са међународним правом. Овај "транзит", кажу, потврђује посвећеност САД слободном и отвореном Индо-Пацифику.

Пролазак америчког брода кроз мореуз надгледала је Кинеска народноослободилачка армија.

Снаге за праћење и надгледање брода биле су у стању приправности током целог његовог курса, рекао је у понедељак у саопштењу старији пуковник Ши Ји, који је додао да трупе остају на високом опрезу како би одлучно заштитиле национални суверенитет, безбедност, као и регионални мир и стабилност

Трик САД да шаљу ратне бродове кроз Тајвански мореуз редовно шаљући и погрешан сигнал снагама "тајванске независности" и покушавајући да обуздају Кину, међутим, губи на значају у светлу најновијих околности.

Стручњаци са којима је разговарао "Глобал тајмс", наиме, кажу да су овакве америчке провокације постале безначајне након што је војска Кине показала своје способности током војних маневара око Тајвана, увежбавајући прецизне ударе и блокаду острва.

"Један разарач, или чак цела ударна група носача авиона, рањиви су у уском Тајванском мореузу у суочавању са противбродским ракетама на копну", рекао је експерт за "Глобал тајмс", називајући најновији транзит америчког ратног брода "политичким триком" и "немоћним одговором" на војне вежбе Кине.

Бродови америчке ратне морнарице, подсећа Ројтерс, плове отприлике једном месечно кроз Тајвански мореуз и редовно спроводе активности којима демонстрирају слободну пловидбу у спорном делу Јужног кинеског мора.     

Званични Пекинг је војне вежбе организовао како би изразио незадовољство због састанка председнице међународно непризнатог Тајвана Цаи Инг-вен са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем, што Пекинг оцењује као мешање САД у унутрашње ствари Кине и америчку подршку независности Тајвана.

Тајванско министарство одбране је саопштило да је у претходна 24 сата уочено 18 кинеских војних авиона и четири ратна брода који оперишу око Тајвана.

image