Свет

Кина успешно лансирала сателит и променила руте авионима: Тајван узнемирен

Метеоролошки сателит је успешно лансиран, а најава забране летова поново је узнемирила регион након што је Кина организовала нове ратне игре око Тајвана, који Пекинг сматра кинеском територијом
Кина успешно лансирала сателит и променила руте авионима: Тајван узнемирен© Tanjug/Wang Jiangbo/Xinhua via AP

Кина је у недељу лансирала метеоролошки сателит, након што су цивилни летови променили своје руте како би избегли зону забране летења на северу Тајвана коју је Пекинг успоставио због могућности да падну олупина ракете носача.

Кинеска аерокосмичка корпорација за науку и технологију, главни њихов извођач свемирског програма, саопштила је да је временски сателит "Фенгјун 3Г" успешно лансиран из северозападне провинције Гансу.

Ројтерс наводи да није наведено која је путања лета ракете "лонг марч 4Б" која носи сателит, али се време поклапа са претходном најавом Кине о зони забрањеног лета.

Министарство одбране међународно непризнатог Тајвана саопштило је да је део отпада од лансирања ракете пао у "зону упозорења" код северне обале острва, али да  то није утицало на територијалну безбедност Тајвана.

Сателит је тада ушао у своју орбиту, рекао је извођач, описујући лансирање као "потпуни успех". 

"Фенгиун 3Г", иначе је сателит у ниској орбити дизајниран за праћење падавина.

Тајванско министарство саобраћаја је саопштило да је Пекинг првобитно обавестио Тајпеј да ће увести зону забране летова од недеље до уторка, али је касније, након протеста Тајвана речено да је тај период смањен на 27 минута у недељу ујутро.

Најава забране летова поново је узнемирила регион након што је Кина организовала нове ратне игре око Тајвана, који Пекинг сматра кинеском територијом.

Кина је осудила реакције региона које је назвала хајком око кинеских свемирских активности и покушајем ескалације конфронтације у зони Тајванског мореуза.

image