Свет

Министарка финансија САД: Санкције би могле да угрозе хегемонију долара

Џенет Јелен је признала да постоје правна ограничења када је у питању замрзнута руска имовина у САД
Министарка финансија САД: Санкције би могле да угрозе хегемонију долараGetty © Chung Sung-Jun

Више од годину дана након што су Сједињене Државе и њихови савезници увели бројне економске санкције Русији због ескалације сукоба у Украјини, америчка министарка финансија Џенет Јелен признала је да санкције могу угрозити хегемонију америчког долара.

"Када користимо финансијске санкције које су повезане са улогом долара, постоји ризик да би то временом могло да наруши хегемонију долара", рекла је она током интервјуа за Си-Ен-Ен.

Јелен, међутим, тврди да се амерички долар "користи као глобална валута јер другим земљама није лако да пронађу алтернативу са истим својствима".

Осим Сједињених Држава, тврди министарка, не постоји ниједна друга држава на свету која има основну "институционалну инфраструктуру која би омогућила да њена валута служи свету" попут америчког долара, а санкције су, како она додаје, и даље "изузетно важан алат".

На питање да ли би замрзнута руска имовина у САД могла да се "присвоји" за обнову Украјине, Јелен је признала да постоје "правна ограничења", али је додала да са партнерима разговарају о томе какве кораке би могли да предузму у будућности.

Ипак, она тврди да Москва "треба да плати за штету" коју је наводно нанела Украјини.

 

image