Свет

Дискриминација? Британске школе за дечаке или девојчице моћи ће да одбију трансродне кандидате

Острвски премијер Риши Сунак наредио је Одељењу за образовање да убрза усвајање дуго очекиваних смерница
Дискриминација? Британске школе за дечаке или девојчице моћи ће да одбију трансродне кандидатеwww.globallookpress.com © Stephen Zenner

На основу смерница које ће усвојити британска влада, школама за ђаке истог пола биће дозвољено да одбију трансродне кандидате. Све је у функцији заштите ученика – школе за девојчице моћи ће да одбију да приме дечака који се идентификује као женско, а исто би важило и за девојчице које се идентификују као мушкарци а желе да се упишу у школу за дечаке, пренео је британски лист "Тајмс".

Острвски премијер Риши Сунак наредио је Одељењу за образовање, које на ову тему ради с канцеларијом министра за равноправност Кемија Баденоха, да убрза усвајање дуго очекиваних смерница.

У документу ће бити наведено да наставници неће морати да децу зову жељеним заменицама, иако се сматра да ће многе школе усвојити ову праксу.

Тај део смерница биће усвојен након што је "Грлс деј скул траст", који има око 25 школа, прошле године рекао да неће примати дечаке који се идентификују као девојчице, што је навело критичаре да га оптуже за трансфобију.

Смернице ће се односити само на оне ученике супротног биолошког пола који желе да похађају школу која одговара њиховом родном идентитету.

Извор из Одељења за образовање рекао је за "Дејли телеграф" да ће једнополне школе моћи да одбију да приме ученике другог легалног пола без обзира на то да ли дете доводи у питање свој пол.

Директори пак наводе да због недостатка упутства не знају како да се понашају, посебно што су бројне школе већ примиле многе ученике који су променили пол и желе да живе у свом новом идентитету.

Претходне "борбе" око овог питања биле су усредсређене на Закон о равноправности, на основу којег је противзаконито дискриминисати некога по основу заштићене карактеристике промене пола.

Сугерише се и да ученици супротног пола могу бити примљени ако је њихов пријем изузетан или ако су примљени у релативно малом броју за одређене курсеве.

image
VV inauguration
banner