Свет

Доктори из "Пентагона": Трансродна седмогодишња деца треба сама да одаберу блокирање пубертета

Једино решење за децу припадника војске која имају симптоме родне дисфорије јесте да одмах крену са променом пола, тврде доктори америчког Министарства одбране
Доктори из "Пентагона": Трансродна седмогодишња деца треба сама да одаберу блокирање пубертетаGetty © Photo by Stan Honda-Pool/Getty Images

Здравствени радници запослени у америчком Министарству одбране навели су да не треба чекати пре него што се деци, којој је дијагностификована родна дисфорија, препише хормонска терапија и блокатори пубертета, преноси "Фокс Њуз".

"Једино решење за децу припадника војске која имају симптоме родне дисфорије јесте да одмах крену са здравственом негом која афирмише род, као што је сузбијање пубертета и хормонска терапија", навели су доктори Пентагона у мартовском издању "Американ џорнал оф паблик хелт".

Додали су да млади на "основу људских права" имају урођену способност и право да пристану на терапију промене пола", идући толико далеко да тврде да седмогодишња деца могу сама да доносе одлуке у вези са медицинским питањима.

Опсежно истраживање "Њујорк тајмса" претходно је показало да међу медицинским радницима расте забринутост због последица коришћења блокатора пубертета.

Процењује се да се само у САД преко 300.000 тинејџера узраста од 13 до 17 година изјашњава као трансродно, а број деце и младих са овим проблемом расте и у Европи.

Холандски лекари су први пут понудили блокаторе пубертета трансродним адолесцентима пре три деценије.

Од тада, пракса се проширила на друге земље, са различитим протоколима, малим бројем истраживања последица и без званичног одобрења држава за овакву употребу лекова.

Ипак, како пише "Њујорк тајмс" позивајући се на научне радове и интервјуе са више од 50 лекара и академских стручњака, докази о потенцијалној штетности блокатора пубертета постоје.

Наиме, ови лекови сузбијају естроген и тестостерон, хормоне који помажу развој репродуктивног система, али такође негативно утичу на кости, мозак и друге делове тела.

image