Свет

САД: Испунити споразуме и формирати ЗСО

Стејт департмент је навео да је фокус САД на примени договора о нормализацији односа да би се, Београду и Приштини како кажу, помогло да развију "мирније, предвидиве односе као суседи"
САД:  Испунити споразуме и формирати ЗСО© AP Photo/Andrew Harnik, Pool

САД очекују да Београд и Приштина испуне све што је договорено у досадашњим преговорима, укључујући и формирање Заједнице српских општина, саопштио је Стејт департмент.

Стејт департмент је у писаном одговору за "Глас Америке", на питање о досадашњој примени договореног у Охриду, навео да је фокус САД на примени договора о нормализацији односа две стране да би им се, како кажу, помогло да развију "мирније, предвидиве односе као суседи, што ће омогућити и већу стабилност, сигурност и просперитет у региону".

"САД и ЕУ очекују од обе стране да испуне обавезе и примене раније споразуме из дијалога, укључујући и Заједницу општина са српском већином, што су потврдила двојица лидера на састанку 18. марта у Охриду", поручују из Стејт департмента и напомињу да САД остају активно ангажоване у подршци двема странама у имплементацији.

Портпарол Европске уније Петер Стано у уторак је, како подсећа Танјуг, рекао да је ЕУ оформила Заједнички надзорни одбор за надгледање спровођења Споразума о нормализацији односа и Анекса за имплементацију, како је и планирано анексом, 30 дана од његовог усвајања.

Он је најавио да ће нова рунда дијалога на високом нивоу бити одржана 2. маја у Бриселу.

ЗСО је договорена Бриселским споразумом 2013. године и потврђена европским предлогом и анексом из Охрида, али у вези са тим питањем није било помака у протеклих месец дана.

image