Свет

Блиски сусрет: Иранска морнарица у Персијском заливу натерала америчку подморницу да изрони

Америчка подморница се приближавала док је била у води, али ју је иранска подморница Фатех открила, каже командант иранске морнарице Шахрам Ирани
Блиски сусрет: Иранска морнарица у Персијском заливу натерала америчку подморницу да изрони© Jane Campbell/U.S. Navy

Иранска морнарица приморала је америчку подморницу да изрони кад је ушла у Персијски залив, рекао је данас за државну телевизију командант иранске морнарице Шахрам Ирани.

То је најновији извештај о конфронтацији иранских и америчких снага у заливу, пише Ројтерс.

"Америчка подморница се приближавала док је била у води, али ју је иранска подморница Фатех открила и извела маневре да је натера да изрони, док је пролазила кроз Ормуски мореуз. Такође је ушла у наше територијалне воде, али променила свој курс након упозорења", рекао је Ирани.

"Ова подморница је давала све од себе, користећи све своје капацитете, да прође у потпуној тишини и без откривања", рекао је Ирани. "Свакако ћемо пред међународним телима пренети чињеницу да је нарушена наша граница."

Америчка морнарица саопштила је раније овог месеца да подморница "Флорида" са нуклеарним погоном и навођеним пројектилима делује на Блиском истоку, као подршка њеној Петој флоти, са седиштем у Бахреину.

Америчка војска није одмах коментарисала иранске изјаве на питање Ројтерса, који је тражио коментар од Пете флоте.

Иранске и америчке снаге су имале бројне конфронтације у прошлости.

Почетком априла, иранска морнарица је саопштила да је идентификовала и упозорила амерички извиђачки авион изван ушћа у Залив. Иран је 2019. оборио амерички дрон за који је рекао да је летео изнад јужног Ирана.

image
VV inauguration
banner