Свет

Столтенберг: Све чланице НАТО-а сагласне да Украјина треба да уђе у пакт

Генерални секретар Североатлантске алијансе поручио да је Украјини место у породици Алијансе
Столтенберг: Све чланице НАТО-а сагласне да Украјина треба да уђе у пакт© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је данас да су све чланице Североатлантске алијансе сагласне да би Украјина требало да се придружи блоку.

"Као што сам рекао јуче у Кијеву, будућност Украјине је у породици Алијансе. Сви НАТО савезници сагласни су да ће Украјина постати чланица алијансе", поручио је шеф НАТО-а, додајући да је главна пажња НАТО пакта сада ипак усмерена на то да се осигура победа над Русијом.

Он је најавио да ће током данашњег састанка земаља чланица Алијансе у бази Рамштајн бити речи и о даљој испоруци војне технике Кијеву. 

"Што се тиче авиона, земље НАТО-а – Пољска, Словачка – су већ испоручиле Кијеву један број авиона МиГ-29. Сада се разговара о томе да се обезбеде други типови авиона, о чему ће данас на састанку бити речи".

Коментаришући предстојећи НАТО самит, који ће бити одржан средином јула у Виљнусу, Литванији, Столтенберг је рекао медијима да је председник Украјине Владимир Зеленски прихватио позив Алијансе да присуствује самиту.

Непосредно пред почетак састанка у бази Рамштајн дошло је до сусрета украјинског и америчког министра одбране, Алексеја Резњикова и Лојда Остина. 

Остин је поручио да је прошлогодишњи сусрет чланица Алијансе, током којег се разговарало о одбрани Украјине, Кијеву донео доста тога. НАТО ће наставити да подржава Украјину онолико колико то буде било потребно, рекао је он, подсетивши да је НАТО од почетка сукоба Украјини oбезбедио 55 милијарди долара војне помоћи.

Немачки министар одбране јуче је казао да тренутно не може бити речи о уласку Украјине у НАТО, јер је ова земља у сукобу са Русијом. "Сада није време за овакве одлуке" и на тај корак се не треба одлучити просто због осећаја солидарности, рекао је он. 

Бивши председник Руске Федерације Дмитриј Медведев написао је јуче на Твитеру да Украјина временом можда може ући у Алијансу, али да ће се то десити само након што се она распарча на делове, који ће у том тренутку припадати Пољској, Мађарској и Румунији. 

image