Свет

Сајбер ратовање: Кина спрема "отмичара" непријатељских сателита

Кинеско сајбер оружје још опасније од руског које је изазвало хаос са украјинским сигналима
Сајбер ратовање: Кина спрема "отмичара" непријатељских сателита© NASA/Newsmakers

Процурили тајни извештаји америчких обавештајаца откривају да, осим Русије, Кина прави софистицирано сајбер оружје да би "заузела контролу" над непријатељским сателитима, односно, "отела" их и учинила бескорисним за слање података или надзор током рата.

"САД оцењују да је настојање Кине да развије способности за 'ускраћивање, експлоатацију или отмицу' непријатељских сателита кључни део њеног циља да контролише информације, које Пекинг сматра основним 'доменом за борбу против рата'", коментарише "Фајненшел тајмс".

Сазнања америчких обавештајаца наводно сугеришу да би, ако Кина оствари овакве сајбер способности, у многоме надмашила руске тимове за електронско ратовање распоређене у Украјини.

Наводно, "амбициознији" кинески сајбер напади опонашају сигнале, које непријатељски сателити примају од својих оператера, и на тај начин их потпуно преузимају или им онемогућавају рад у кључним тренуцима борбе.

У поверљивом америчком документу пише да би то омогућило Кини "да преузме контролу над сателитом, чинећи га неефикасним за подршку комуникација, оружју или обавештајним, надзорним и извиђачким системима".

И Тајван, уочивши важност сателитске комуникације за украјинску војску настоји да и сам изгради комуникациону инфраструктуру која би могла да преживи потенцијалне нападе сајбер тимова из Кине.

"Удварају се инвеститорима да оснују сопствени сателитски провајдер, док на 700 локација широм Тајвана експериментишу са негеостационарним сателитским пријемницима, како би у случају рата или катастрофа гарантовали проток информација", навео је "Фајненшел тајмс".

Колико су сателитске комуникације кључне за ратовање, показао је, како тврди овај медиј, руски сајбер напад који је, у неколико сати пре него што је покренута специјална војна операција, учинио неефикасним хиљаде украјинских војних рутера са америчког "Виасата".

Украјински званичник је у то време напад описао као "катастрофалан".

А кинески циљеви су, према процени Американаца, далеко напреднији.

"Они би настојали да униште способност сателита - који имају тенденцију да раде у међусобно повезаним кластерима - да комуницирају једни са другима, да преносе сигнале и наређења системима оружја или да шаљу назад визуелне и пресретнуте електронске податке", додао је "Фајненшел тајмс", позивајући се на мишљење експерата.

image