Свет

Путинов саветник: НАТО јача сајбер офанзивне потенцијале

У покушају да сакрију сопствене деструктивне активности у информационом простору, Вашингтон и његови савезници шире тему "руских хакера", пише у ауторском тексту за "Политику" саветник руског председника Андреј Крутских
Путинов саветник: НАТО јача сајбер офанзивне потенцијалеGetty © Omar Havana / Stringer

Очајнички се држећи своје одлазеће глобалне доминације, САД су кренуле курсом наметања дигиталног неоколонијалног диктата, а као главни циљ декларисано је супротстављање сувереним државама, пре свега Русији и Кини, пише у ауторском тексту објављеном у "Политици" специјални представник Владимира Путина за питања међународне сарадње у области информационе безбедности Андреј Крутских.

Он наводи да се уводе санкције против непожељних и врше покушаји да се, како истиче, подрива потенцијал у најнапреднијим областима: вештачкој интелигенцији, брзом интернету, квантном рачунарству.

"Блокирају се онлајн ресурси који емитују гледишта алтернативна западним. Врше се груби покушаји мешања у унутрашње ствари држава кроз глобални систем шпијунаже и пресретања података", наводи се у тексту.

Како се додаје, у покушају да сакрију сопствене деструктивне активности у информационом простору, Вашингтон и његови савезници шире тему "руских хакера".

"У међувремену, земље НАТО-а енергично јачају офанзивне арсенале и увежбавају методе ратовања уз коришћење ИКТ. Не би било претерано рећи да су западне државе од почетка руске специјалне војне операције покренуле свеобухватну кампању против наше земље. Украјини је у овом сценарио додељена улога полигона", наводи Крутских.

Саветник руског председника истиче да је Кијев био укључен у "сајбер НАТО" преко активности Талинског центра Алијансе за сајбер безбедност. Он упозорава и да САД и њихови истомишљеници покушавају да легитимишу милитаризацију ИКТ сфере намећући концепт применљивости појединих одредаба Повеље УН и међународног хуманитарног права.

"Са своје стране, ми промовишемо концепт стварања праведног система  међународне информационе безбедности заснованог на јачању поверења, сарадње, спречавању сукоба и трке у наоружању, развијању правног оквира који регулише одговорно понашање држава. Гарант за то би био споразум под окриљем УН, којим би била стављена тачка на самовољу 'дивљег Запада' у информационом простору", наводи се у тексту.

Крутских напомиње да огромна већина земаља у развоју у потпуности деле такав приступ, док западне државе често коментаришу као утопију идеје о склапању универзалних правнообавезујућих договора.

"Ако ИКТ простор, наши паметни телефони и рачунари постану арена хаотичне конфронтације између држава, онда на крају неће бити победника. Сви ће изгубити – пре свега због промашених могућности за сарадњу и мирни развој", закључује се у ауторском тексту.

image