Русија

Руси имају "убицу" сателита: Шта је "Тобол" и зашто би Маск требало да га се боји?

Процурили документи "Пентагона" показују да Москва месецима експериментише са својим системом за електронско ратовање који би ометао операције "Старлинк" мреже сателита Илона Маска
Руси имају "убицу" сателита: Шта је "Тобол" и зашто би Маск требало да га се боји?www.globallookpress.com © SpaceX/via Globallookpress.com

Русија можда ствара убицу непријатељских сателита, показују поверљиви документи Пентагона, пише "Вашингтон пост". Москва, како наводе, месецима експериментише са својим системом за електронско ратовање "Tобол", како би омела сателитске операције "Старлинка" који је у власништву Илона Маска, а чијим услугама бесплатно располаже Кијев од почетка Специјалне војне операције.

"Документ који је процурио датира из марта и не указује да ли је било који од руских тестова био успешан. Али, откриће обавештајних служби ипак је упечатљиво јер потврђује оно што су посматрачи раније само претпостављали: да се програм који је наводно дизајниран да заштити сателите Кремља, уместо тога може користити да нападне оне које користе његови противници", наводи амерички медиј.

Компанија "СпејсИкс" која је власник мреже "Старлинк" обелодаљене информације није коментарисала, али се прошлог пролећа Маск осврнуо на наводне покушаје Кремља да угрози његове сателите, истичући да, иако су они показали отпорност на покушаје ометања и хаковања, "изгледа да Руси интензивирају напоре".

Портпарол украјинског министарства одбране Константин Жура навео је да су званичници у Кијеву свесни тих напора Русије и "предузимају мере да их неутралишу". 

Колико су, међутим, успешне те мере?

"Украјинске трупе су известиле да су имале проблеме са сигналом у октобру, док су се кретале ка руским позицијама током контраофанзиве на југу и истоку. Нејасно је да ли су прекиди "Старлинка" који су пријављени у Украјини резултат руских експеримената са системом 'Тобол' или других могућности ометања, које користе руске снаге, као што је систем 'Тирада-2' који је монтиран на камион", наводи "Вашингтон пост".

Аналитичари тврде да Руси имају најмање седам система "Тобол", а сви се налазе поред објеката који се користе за праћење сателита, наводи се у извештају, који је овог месеца објавила група фокусирана на безбедност и одрживост свемира "Фондација за безбедни свет".

Сателитска ометања, како они наводе, могу се дешавати у свемиру, директним гађањем сателита, и на земљи, где оружје циља пријемнике.

Метода заснована на земљи, позната као "ометање доње везе", преноси сигнал на истој фреквенцији као и сателит, што спречава повезане уређаје да га приме. 

Она је ипак мање ефикасна јер је, да би функционисала, потребно да се ометач релативно приближи системима које намерава да поремети.

Сметње које се дешавају у свемиру, познате су као "ометање горње везе", и ту се, због мешања сигнала нападача и емитера, информације које примају корисници сателита- искривљују.

"'Тобол' готово сигурно функционише на овај начин", каже за "Вашингтон пост" истраживач Барт Хендрикс.

Документ који је процурио, како наводи овај лист, описује "текући војни оперативни експеримент Русије за циљање сателитског комуникационог система 'Старлинк' преко Украјине са руским Тоболом-1" и идентификује три локације у Русији на којима су спроведена тестирања. 

"Процењени центар" где су тестирања била усмерена, налази се  у близини Бахмута где се одвијају најжешће борбе током Специјалне војне операције.

"Иако би руско позиционирање комплекса 'Тобол' широм земље могло да сугерише да се они користе у одбрамбене сврхе, три локације откривене у процени америчких обавештајних служби, једна изван Москве, затим на локацији у близини Крима и у Калињинграду, најближи су објекти Украјини, што их чини погодним за офанзивну операцију", наводи "Вашингтон пост".

По тврдњама директора програмског планирања у "Фондацији безбедан свет" Брајана Видена, њихова област покривања обухвата целу Украјину.

"Јавна документација коју имамо говори о томе да је у питању одбрамбени систем, будући да би 'Тобол' био коришћен за откривање покушаја да се омету руски сателити, или њиховог ометања. Анализирао би те ометајуће сигнале, а затим емитовао контра-сигнал, који би покушао да негира сметње", појашњава Виден који међутим додаје да, "ако то можете да урадите, вероватно можете исте способности да искористите и офанзивно ометате нечији сателит".

image