Свет

Бајден у Конгресу оптужен да је покушао да прећути причу о лаптопу свог сина

Законодавци су, недавно, интервјуисали бившег заменика шефа ЦИА Мајкла Морела, једног од 51 бивших обавештајних званичника који су потписали изјаву да прича о лаптопу наводно има знаке руске информативне операције
Бајден у Конгресу оптужен да је покушао да прећути причу о лаптопу свог синаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Штаб председника САД Џозефа Бајдена покушао је да прећути причу са лаптопом његовог сина Хантера Бајдена уочи избора, тврди правосудни комитет Представничког дома америчког Конгреса.

"Удружени напори да се у јавности минимизира и предупреди ширење озбиљних оптужби против породице Бајден нанели су медвеђу услугу када је информисање свих америчких грађана у оквиру демократског процеса у питању", наводи се у саопштењу Одбора за правосуђе Представничког дома.

Законодавци су, недавно, интервјуисали бившег заменика шефа ЦИА Мајкла Морела, једног од 51 бивших обавештајних званичника који су потписали изјаву да прича о лаптопу наводно има знаке руске информативне операције, наводи се у извештају.

Морел је навео да га је у октобру 2020. контактирао садашњи државни секретар Ентони Блинкен, који је у то време обављао функцију вишег помоћника у Бајденовој председничкој кампањи, како би разговарали о ситуацији са уређајем.

Како истиче комитет, Морел тврди да су га контактирали и други представници Бајденове кампање, преносе "РИА Новости".

"Морел је објаснио да је Бајденова кампања помогла да се развије стратегија како би изјава постала јавна", наводи се у саопштењу.

Законодавци закључују да је Бајденова кампања имала активну улогу у припреми те изјаве, што је заузврат помогло у заташкавању приче о лаптопу.

С тим у вези, посланици су писали Блинкену, тражећи од њега да именује све са којима је комуницирао о изради писане изјаве и да достави релевантна документа.

Афера са лаптопом датира од октобра 2020. године. 

image
VV inauguration
banner