Свет

Припреме за офанзиву: Украјински "Спартанци" тренирају под будним оком Адолфа на Хитлеров рођендан

Украјинске снаге припремају се за месецима најављивану пролећну офанзиву
Припреме за офанзиву:  Украјински "Спартанци" тренирају под будним оком Адолфа на Хитлеров рођендан© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

"Спартанци" (СС) су једна је од нових јуришних бригада са укупно 40.000 војника које Украјина планира да употреби у контраофанзиви која се очекује наредних недеља или месеци, пише Ројтерс.

Нове бригаде, које је саставило Министарство унутрашњих послова после агресивне кампање регрутовања преко друштвених мрежа, бориће се заједно са редовним војним јединицама подржаним новим западним борбеним тенковима и хиљадама свежих војника које су обучавале савезничке војске изван Украјине, саопштено је из Кијева.

За обуку цивила без искуства било би потребно до четири месеца, али би бивши полицајци или војници могли да се обуче за два, наводи Ројтерс процене Украјинаца.

"Разумемо да за победу морамо бити јаки, знати да пуцамо и пружимо прву медицинску помоћ како бисмо избегли губитке које смо имали у прошлости. Дајемо све од себе, тренирамо, вежбамо гађање и победићемо непријатеља", рекао је Ројтерсу припадник СС-а ратног имена" Адолф.

Помало је иронично што су Адолфови "Спартанци" вежбали су у области Харкова прецизно гађање и пружање помоћи на терену 20. априла, на рођендан нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Подсећања ради, Русија је покренула Специјалну војну операцију са  циљем демилитаризације и денацификације Украјине. Термин "денацификација" изазвао је згражавање на Западу и у Кијеву који тврди да нема никаквих веза са нацистима.

image