Свет

Симулација открила кључну слабост САД у евентуалном сукобу са Кином око Тајвана

Научни центар је открио да Вашингтон не би могао да снабдева острво оружјем у случају кинеске инвазије
Симулација открила кључну слабост САД у евентуалном сукобу са Кином око ТајванаGetty © Annabelle Chih / Stringer

Симулацију ратних игара коју је затражио комитет америчког Конгреса показао је да би Вашингтону било немогуће да снабдева Тајван оружјем и опремом у случају да Кина нападне одметнуто острво.

Симулацију је ове недеље извела Комисија Представничког дома задужена за Комунистичку партију Кине, уз помоћ тинк-тенка Центар за нову америчку безбедност из Вашингтона.

"Опасност од кинеске инвазије на Тајван је велика, а јучерашња симулација нагласила је потребу за мерама одвраћања агресије КПК и наоружавања Тајвана до зуба пре него што почне било каква криза", рекао је представник Мајк Галагер, републиканац из Висконсина који председава комитетом.

Симулација је показала да би америчке снаге претрпеле велике губитке, ако Пентагон не повећа своје залихе ракета дугог домета и не преговара о коришћењу више војних база у азијско-пацифичком региону, пренео је Ројтерс, позивајући се на неидентификовану особу упознату са резултатима симулације.

Конфликт би оставио светска финансијска тржишта у "апсолутним дроњцима".

"Пословна заједница не схвата довољно озбиљно претњу од тајванске кризе", рекао је Галагер.

Тензије у Тајванском мореузу су ескалирале у протеклој години, а кинески председник Си Ђинпинг обећао је да ће поново ујединити копно са својом отцепљеном покрајином – силом ако је потребно.

Са друге стране, амерички председник Џозеф Бајден је више пута наговештавао да ће Вашингтон војно интервенисати ако Кина изврши инвазију. Пекинг је прекинуо безбедносне и друге везе са САД прошлог августа, након што је тадашња председница Представничког дома Ненси Пелоси одбацила упозорења кинеских званичника и посетила Тајпеј.

Раније ове године, други вашингтонски истраживачки центар, Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС), покренуо је 24 различита симулатора сукоба САД и Кине око Тајвана. Студија је показала да ће САД и Јапан изаћи као победници, али да ће изгубити десетине ратних бродова, стотине авиона и хиљаде војника. Тајван би остао у рушевинама, док би Кина изгубила стотине бродова и авиона, као и десетине хиљада војника, саопштио је ЦСИС.

У светлу проблема са снабдевањем, рекао је Галагер, Вашингтон мора да убрза испоруке америчког оружја вредног 19 милијарди долара које је Тајван наручио. Он је такође позвао на више заједничких вежби, јачање америчких војних постројења у региону и повећање производње ракета.

"Циљ је наравно да се одврати Кина од инвазије", рекао је Галагер у интервјуу за "Фокс њуз". "Једна од очигледних лекција из Украјине је да када сукоб избије, то је веома скупо у смислу живота, крви и новца. Дакле, ми водимо ову ратну игру да бисмо спречили рат."

Галагер је додао да се "мир може постићи само снагом, посебно зато што се чини да Си Ђинпинг припрема своју земљу за рат. Сигуран сам да би више волео да има освајање без рата. Морамо бити спремни, а не крећемо се довољно брзо."

image