Свет

Рат Кине и Тајвана 2027. године?

Амерички обавештајци верују да је кинески председник Си Ђинпинг наредио својој војсци да буде спремна да до 2027. припоји Тајван
Рат Кине и Тајвана 2027. године?© Tanjug/An Ni/Xinhua via AP

Тајван се припрема за могући сукоб са Кином 2027. године, рекао је министар спољних послова те међународно непризнате територије Џозеф Ву.

"Схватамо кинеску војну претњу веома озбиљно... Мислим да је 2027. година у којој треба да будемо озбиљни", навео је он, а пренео "Гардијан".

Амерички обавештајци иначе верују да је кинески председник Си Ђинпинг наредио својој војсци да буде спремна да до 2027. припоји Тајван, који сматра својом територијом.

Неки амерички званичници, међутим, верују да би сукоб и раније могао да се деси, па је тако генерал Мајк Минихан, бивши заменик команданта америчке индо-пацифичке команде, навео да му је "Индо-Пацифик" најавио да конфликт почиње 2025. године.

Директор кинеског програма у америчком истраживачком центру "Стимсон" Јун Сун навела је да су војне способности неопходан, али не и довољан услов да Кина покрене напад.

"Војна спремност не сугерише да ће Кина предузети тај потез. Не мислим да Си планира инвазију на Тајван 2027. године, осим ако Тајван до тада не прогласи независност", рекла је она и напоменула да кинеске власти никада нису јавно рекле да је та година циљ.

Ву је повукао и аналогију између Кине и Русије, рекавши да свет у прошлости није озбиљно схватио "агресивне ставове" Москве.

"Нисмо спречили Русију да преузме Крим. А Руси су били охрабрени да крену напред и започну рат против Украјине. Нисмо спречили Кину да уведе закон о националној безбедности у Хонг Конгу. И људи су се питали: да ли ће Тајван бити следећи? Сада Тајван осећа сав овај притисак", пожалио се Ву западним савезницима.

Још када је дошао на власт 2012. године, кинески председник Си је нагласио да се питање Тајвана "не може преносити с генерације на генерацију", а министар спољних послова Ћин Ганг у петак је истакао да обе стране Тајванског мореуза припадају Кини и да ће "они који се играју ватром на Тајвану на крају изгорети".

image