Свет

Нетанијаху планира састанак са републиканцем Десантисом у Израелу

"Наравно, сусрећу се са свима. Зашто да не? Сусрешћу се са републиканским, али и демократским гувернерима", истакао је премијер Израела
Нетанијаху планира састанак са републиканцем Десантисом у ИзраелуGetty © Lior Mizrahi/Getty Images

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је данас да планира да се сусретне са гувернером Флориде Роном Десантисом, који ће следеће недеље посетити Израел.

Десантис, за кога се очекује да ће се кандидовати унутар Републиканске партије да буде њихов представник на општим изборима у САД 2024. године, посетиће следеће недеље Јапан, Јужну Кореју, Израел и Велику Британију, пренео је Ројтерс.

Десантисова посета Израелу поклапа се са протестима израелских грађана због планова владе око реформе правосуђа.

Када је водитељ "Си-Би-Ес њуза" упитао Нетанијахуа да ли ће се сусрести са Десантисом, израелски премијер је рекао:

"Наравно, сусрећу се са свима. Зашто да не? Сусрешћу се са републиканским, али и демократским гувернерима".

Нетанијахуова вољност да се сусретне са потенцијалним кандидатом републиканске странке на предстојећим изборима у САД посебно је упадљива имајући у виду оштар одговор који је израелски премијер упутио актуелном председнику и демократи Џозефу Бајдену крајем марта, а поводом Бајденових коментара о протестима и реформи правосуђа.

Бајден је позвао израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа да "одустане" од најављене реформе правосуђа, додајући да је "забринут због здравља израелске демократије", након чега је на питање новинара одговорио да неће позивати Нетанијахуа у Белу кућу "у скоријој будућности."

Нетанијаху је убрзо одговорио на критике америчког председника, наглашавајући да "Израел неће доноси одлуке на основу притиска из иностранства", па чак и ако долази од "најбољих пријатеља".

image