Свет

Бајден: Нетанијаху да одустане од реформе, неће бити позван у Белу кућу

Амерички председник јавно позвао израелског лидера да одустане од реформе, Американци све критичнији према израелским властима
Бајден: Нетанијаху да одустане од реформе, неће бити позван у Белу кућу© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/Alberto Pezzali

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да "одустане" од најављене реформе правосуђа, додајући да је "забринут због здравља израелске демократије".

"Као и многе снажне присталице Израела, ја сам веома забринут", рекао је амерички председник новинарима.

"Они не могу наставити да иду овим путем, мислим да сам био јасан у вези са тим", поручио је Бајден.

"Надам се да ће премијер (Израела Бењамин Нетанијаху) покушати да пронађе истински компромис, али остаје нам да видимо", рекао је он.

На питање да ли ће позвати Нетанијахуа у званичну посету Вашингтону, Бајден је недвосмислено одговорио: "Не, то се неће десити у скоријој будућности".

Он је рекао и да се последњих недеља није чуо са израелским премијером, као и да је све поруке слао преко амбасадора.

На питање новинара да ли би се његови коментари могли протумачити као мешање у унутрашња питања Израела, Бајден је рекао да "они не желе да се мешају, али да је његов став по том питању јасан".

"Они знају мој став. Они знају амерички став. Они знају и став америчких Јевреја."

Нетанијаху је убрзо одговорио на критике америчког председника, наглашавајући да "Израел неће доноси одлуке на основу притиска из иностранства", па чак и ако долази од "најбољих пријатеља".

"Познајем председника Бајдена више од 40 година и ценим његову дугогодишњу посвећеност Израелу. Савез између Израела и Сједињених Држава је нераскидив и увек превазилази повремене несугласице", додао је он.

Бајденови коментари некарактеристично су оштри, пошто су се он и његови званичници до сада углавном уздржавали од коментарисања протеста у Израелу.

Када је правосудна реформа најављена пре скоро три месеца, амерички званичници су тврдили да не желе да се баве оним што су сматрали унутрашњим израелским питањем.

Ипак, они су се постепено удаљавали од те позиције, у почетку дајући нејасне изјаве када су их питали о важности независних институција, да би у последње време постали конкретнији и критичнији према израелским властима.

Израел већ пуна три месеца потресају масовни протести због реформе правосуђа, за коју критичари тврде да подрива поделу власти у тој земљи.

image