Свет

Све мање Француза верује Макрону

Макронов рејтинг готово константно пада још од 2018. године, показују истраживања
Све мање Француза верује Макронуwww.globallookpress.com © © Tomas Tkacik

Популарност француског председника Емануела Макрона нагло је опала, и то за седам одсто поена у само једном месецу, тако да га подржава свега 36 одсто Француза. 

Исти је случај и са премијерком Елизабет Борн, коју подржава 41 одсто грађана, што је мање за 10 одсто, показују резултати истраживања БВА института, преноси агенција АФП. 

Овакав пад рејтинга огледало је оштре оцене француских гласача о томе како се влада носи са кризом у снабдевању горивом. Чак 71 одсто испитаних сматра да влада "лоше управља" овом ситуацијом, док трећина одговара да су потези владе "врло лоши". 

Институт БВА бележи да је Макронов рејтинг "у готово сталном паду још од 2018. године", као и да се, на основу свих показатеља, "поново погоршава у односу на пролеће 2022". 

Док је у марту ове године 55 одсто Француза веровало да Макрон има "дубока уверења" (а то је у априлу 2018. сматрало чак 73 одсто испитаних), у последњем истраживању таквих је свега 49 одсто.

Тек 41 одсто Француза процењује да актуелни председник "зна куда иде", што је пад од седам одсто у односу на протеклих неколико месеци. 

Само 41 одсто Француза верује да је он "способан да доноси неопходне одлуке", што представља пад од 12 поена у односу на март. У БВА оцењују да је ово нови неповољан развој догађаја за Макрона, јер је ово раније била једна од његових предности. 

Промене су видљиве и када се оцењује Макронова "компетентност" (40 одсто, осам поена мање него раније) или његова "уверљивост" (27 одсто, осам поена мање него пре). 

image