Свет

Ердоган: Нема препрека за продужење споразума о извозу житарица из Украјине

Турски званичници верују да ће договор из Истамбула ускоро бити продужен
Ердоган: Нема препрека за продужење споразума о извозу житарица из Украјинеwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Договор о извозу украјинских житарица, који истиче у новембру, могао би да буде продужен због значаја који има на светско снабдевање храном, изјавио је неименовани турски дипломата за ТАСС.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган недавно је изјавио да не види препреке за продужење овог споразума постигнутог у јулу у Истамбулу.

"Истамбулски договор већ је показао колико је важан. Он игра важну улогу у обезбеђивању довољне снабдевености храном широм света, и изузетно је важно да у будућности храна стиже у сиромашније државе. Значај овог споразума несумњиво ће порасти када Русија буде почела да извози храну и ђубрива у земље којима је то потребно, али изузетно је важно да Русија добије гаранције да њени производи неће бити жртва другостепених санкција", рекао је извор ТАСС-а.

Он је поменуо и да је портпарол турског председника Ибрахим Калин недавно изјавио да му је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен лично потврдио да до тога неће доћи.

"САД би требало то Русији да кажу директно и дијалог би тако добио ветар у леђа", додао је он.

Ердоган је, након повратка из радне посете Азербејџану 20. септембра, изјавио да не види препреке продужења споразума о извозу украјинских житарица преко Црног мора.

"Нема препрека за продужење овог споразума. Ја сам убеђен у то након састанака са Зеленским и Путином", изјавио је Ердоган за Турску Радио Телевизију (ТРТ).

Турски председник је додао и да је до 20. октобра извезено преко осам милиона тона житарица из Украјине преко црноморског коридора. Од тога 62 одсто извоза је ишло за Европу, 19,5 одсто за Азију, 13 одсто за Африку и 5,3 одсто за Блиски Исток.

Споразум постигнут 22. јула ове године потписале су Русија, Украјина, Турска и УН. Овим споразумом у Истамбулу је формирана заједничка комисија за проверу терета бродова који носе украјинске житарице, како би се спречиле провокације и шверцовање оружја. Споразум укључује и изузимање ових виталних производа из пакета санкција Русији.

УН су као циљ поставиле извоз између две и пет милиона тона житарица месечно. Споразум истиче 19. новембра.

image