Свет

Ирански свештеник: Иран да пооштри мере против учесника протеста

Иранско правосуђе мора да се обрачуна са демонстрантима на такав начин да остали ни не помисле да учествују у нередима, изјавио Ајатолах Ахмад Хатами
Ирански свештеник: Иран да пооштри мере против учесника протестаwww.globallookpress.com © Ahmad Halabisaz

Иранско правосуђе треба да предузме оштрије мере против учесника протеста, а варају се сви који мисле да ће власт у Ирану бити срушена, изјавио је данас утицајни ирански свештеник Ахмад Хатами.

Хатами је, током проповеди у Техерану, рекао да иранско правосуђе мора да се обрачуна са демонстрантима на такав начин да остали ни не помисле да учествују у нередима, објавили су ирански медији.

Ајатолах Ахмад Хатами један највише позиционираних иранских свештеника и заступника конзервативних схватања ислама. Дугогодишњи је члан Савета заштитника, једног од најзначајнијих политичких тела у тој земљи које процењује усклађеност закона донесених у иранском парламенту са исламиским начелима и Уставом Ирана.  

Протести у Ирану одржани су и у четвртак у неколико градова, укључујући централни Исфахан и северни Махабад.

Грађани протестују од 16. септембра због смрти 22-годишње Махсе Амини која је преминула након што је привела полиција задужена за строго поштовање хиџаба.

Званичници тврде да је у центру за преваспитавање добила "изненадни срчани удар" и да је у болници преминула после три дана у коми. Њена породица демантује тврђење полиције да је Амини имала историју тежих болести и уверена је да је жртва тортуре.

Шеф техеранске полиције одбацио је оптужбе уз признање да камере које користи "морална полиција" у случају Махсе нису функционисале, што је појачало општи бес.

image