Свет

Лула са Санчезом у Мадриду: Рат се мора зауставити, преговори се лоше воде

Бразилски лидер оптужио Савет безбедности УН-а да су "највећи продавци оружја на свету, као и најважнији учесници рата"
Лула са Санчезом у Мадриду: Рат се мора зауставити, преговори се лоше водеwww.globallookpress.com © JesÃ�S HellÃ�N/Keystone Press Agency

Шпански премијер Педро Санчез састао се данас са бразилским колегом Лулом да Силвом у Мадриду. Санчез, који је изразио подршку Лули на изборима 2022. године, захвалио је бразилском председнику на "умешаности" у сукоб и "заинтересованости да промовише групу земаља посредница за постизање мира".

"Бразил је недостајао ових година", рекао је шпански председник, након што су односи две земље захладнели током четири године владавине деснице Жаира Болсонара.

Санчез је говорио о важности укључивања свих земаља у "постизање праведног и истинског мира у Украјини".

"Бескорисно је говорити ко је у праву, а ко није. Рат се мора зауставити, јер не можемо разговарати док сукоб не престане", рекао је лидер Бразила.

Он је прецизирао да Руси и Украјинци који морају да одлуче чији је Крим и да није на њему да одлучује чије је то полуострво.

"Када седнете за преговарачки сто, можете да разговарате о било чему, чак и о Криму. Али о томе морају да разговарају Руси и Украјинци", поручио је.

Лула је оптужио Савет безбедности Уједињених нација да су највећи "продавци оружја на свету, као и најважнији учесници рата". Он је навео да се геополитика променила, као и да је од виталног значаја "изградити нови међународни механизам који може да ради различите ствари".

Бразилски лидер је навео да разуме "улогу Европске уније чије се земље граниче са Русијом" и додао да је Бразил више од 14.000 километара удаљен.

"Сви смо против рата који је већ почео. Мислим да је начин на који се воде преговори погрешан. Опростите УН, али могли сте сазвати неке ванредне седнице попут земаља чланица да би разговарале о рату. Зашто то нисте учинили?", казао је.

Према његовим речима, неопходно је да се пронађе група људи која је спремна да заустави рат, да постоје две земље у сукобу које говоре да ниједна неће попустити, као и да је очигледно да је потребна интервенција пријатељских земаља.

Лула је нагласио да његов главни саветник за међународна питања Селсо Аморим планира ускоро да разговара са руским председником Владимиром Путином и украјинским председником Владимиром Зеленским.

"Видећемо да ли смо способни да организујемо могуће преговоре да зауставимо сукоб Бразил не жели да уђе у рат, жели да уђе у зону мира како би се решио сукоб", истакао је.

Бразилски председник је потом отишао у Краљевску палату, где ће се састати са краљем Филипом Шестим, који је у јануару посетио Бразил како би учествовао на инаугурацији левичара.

image