Свет

Санчез се извинио жртвама сексуалног злостављања због благих казни за починиоце

На основу закона познатог као "Само 'да' је 'да'" силоватељи су били терећени за мање дело сексуалног злостављања јер се жртве, из страха, нису опирале могли су да траже мање казне или изађу из затвора раније
Санчез се извинио жртвама сексуалног злостављања због благих казни за починиоце© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Шпански премијер Педро Санчез извинио се данас жртвама сексуалног злостављања због рупе у закону због које је најмање 978 затвореника успело да издејствује смањење казне.

Гнев јавности настао је због такозваног случаја "чопор вукова", када су петорица мушкараца добила мање казне због сексуалног злостављања из 2018. године, након групног силовања младе девојке на фестивалу у Памплони 2016. године.

Они су на основу закона познатог као "Само 'да' је 'да'" били терећени за мање дело сексуалног злостављања јер се жртве,из страха, нису опирале и могли су да траже мање казне или изађу из затвора раније.

Након што је закон усвојен у октобру, казне за 978 затвореника су смањене, а 104 осуђеника су ослобођена 31. марта.

"Неке од ревизија нису коначне, могућа је жалба и даље. Било како било, дошло је до нежељеног ефекта који морамо да решимо. Ако морамо да се извинимо жртвама, извињам се, рекао је Санчез за лист "Корео".

image