Свет

Запаљен Руски културни центар у Никозији: Пожар подметнут? (ВИДЕО)

Ако се испостави да је пожар у згради последица подметања, онда је то можда одговор на његову оштру позицију, на чињеницу да многи грађани ове земље подржавају Русију, каже директорка центра Алина Радченко
Запаљен Руски културни центар у Никозији: Пожар подметнут? (ВИДЕО)Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

У згради Руског центра за науку и културу у Никозији на Кипру избио је пожар, очевици не искључују да је пожар подметнут, саопштила је директорка центра Алина Радченко, преносе "РИА Новости".

"Чули смо две експлозије око 12.30. Нисмо их ни са чим повезали, а онда се испоставило да се наша зграда запалила. Пожар је био јак. Према речима очевидаца, највероватније је нешто бачено на зграду центра", испричала је директорка.

Она је додала да је пожар сада угашен и да је зграду окружила полиција. Према њеним речима, штета је велика – изгорео је цео зид, кров, материјал.

"Штета тек треба да се процени. Изабрано је место где су све канцеларијске просторије", додала је Радченкова.

Она је напоменула да још нису улазили у просторије, али, да оне највероватније, нису оштећене, као и да нико није повређен у пожару.

"Сви су евакуисани, сви су упозорени, зграду су оградили полиција и ватрогасци - сви су стигли на време. Мислим да нико није остао унутра. Нико није повређен", навела је.

Како је казала Радченко, ако се испостави да је пожар у згради Руског центра за науку и културу последица намерног подметања, онда је то можда "одговор на његову оштру позицију".

"Мислим да је ово одговор на нашу оштру позицију, на чињеницу да многи грађани ове земље подржавају Русију. Центар активно ради на развоју односа између Русије и Кипра", нагласила је.

На питање ко може да стоји иза овог инцидента, Радченко је одговорила да се за сада не може са сигурношћу да каже, али да је ту прилично активна проукрајинска дијаспора, као и амбасаде непријатељских земаља.

image