Свет

Крај је близу? Инвеститори се надају да су каматне стопе у САД близу врхунца

Поједини инвеститори у САД надају се да ће централна банка ускоро прекинути са подизањем каматних стопа
Крај је близу? Инвеститори се надају да су каматне стопе у САД близу врхунца© Unsplash

Неки инвеститори верују да су каматне стопе Министарства финансија САД близу свог врхунца, док Федералне резерве настављају са својим покушајима да укроте најгору инфлацију у деценијама.

Каматне стопе Феда су на највишем нивоу од глобалне кризе 2008. године, што код многих изазива страх да ће централна банка морати још агресивније да подигне стопе како би снизили потрошачке цене.

Ипак, неки инвеститори сматрају да ће Фед успорити темпо подизања каматних стопа како инфлација буде падала или ако економија упадне у рецесију.

Главни глобални стратег компаније "Нико асет менаџмент" Џон Вејл, очекује да ће Фед повећати каматне стопе за укупно 150 базних поена у наредна два месеца, а затим почети да смањује стопе у првој половини следеће године.

"Ова прогноза је блага након јануарске, што би требало да пружи велико олакшање за тржишта акција и обвезница“, рекао је он агенцији Ројтерс.

Други мисле да ће веће каматне стопе ускоро почети да привлаче назад инвеститоре.

Економски саветник у америчком гиганту обвезница "Пимко", Хоаким Фелс навео је недавно да су тржишта већ одредила будућа повећања каматних стопа и да су апсолутни скокови "много привлачнији него што су били већ дуже време".

Међу онима који очекује да ће ускоро уследити врхунац подизања каматних стопа је и извршни директор финансијске компаније "Дабл лајн капитал" Џефри Гундал који је навео да постоје знаци "исцрпљености" од подизања каматних стопа и да би до краја године тај тренд требало да се заврши.

Постоје и инвеститори који нису толико уверени да је "крај близу", наводећи као пример фокусираност Феда да по сваку цену снизи потрошачке цене које су се показале далеко тврдоглавијим него што су многи очекивали ове године.

"Са инфлацијом која је тако висока и још увек расте, било би погрешно претпоставити да ће се централне банке окренути ка ублажавању ако се нешто заиста поквари“, написали су стратези истраживачке компаније БофА.

"У зависности од тога где се налазе у свом циклусу затезања, можда неће ни застати", упозорили су они.

Фед је до сада ове године повећао каматне стопе за 300 базних поена.

Трговци фјучерсима Фед фондова дају 95 одсто шансе да ће на наредном састанку централне банке, стопе бити повећае од 75 базних поена, при чему се ставови председника Феда Џерома Пауела о инфлацији и економији виде као следећи потенцијални катализатор кретања каматних стопа.

image