Свет

Лидери ЕУ одолели притисцима САД: Нема заоштравања односа с Кином

Словеначки премијер Роберт Голоб изјавио је да су лидери ЕУ исказали различите ставове о Кини током самита
Лидери ЕУ одолели притисцима САД: Нема заоштравања односа с КиномNone © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Данима пре Самита Европске уније планирано је заоштравање односа према Кини. На лидере ЕУ вршени су учестали притисци из САД, који нису уродили плодом.

Лидери ЕУ добили су и документ у којем се наводи да морају да пооштре свој став, објавио је "Фајненшел тајмс", који је имао увид у овај документ 17. октобра.

"ЕУ би требало да ближе сарађује са САД, да ојача своју одбрану од сајбер и хибридних претњи, диверзификује своје ланце снабдевања даље од Кине и продуби везе са другим индо-пацифичким силама", наводи се у документу који је за земље чланице припремила служба за спољне послове Уније.

Кина је наведена као глобални конкурент "ЕУ, САД и другим партнерским земљама".

Међутим, до промене у сарадњи ЕУ и Кине, упркос притисцима САД неће доћи, бар не по закључку саопштења са Самита ЕУ.

"Европски савет је одржао стратешку дискусију о односима Европске уније са Кином", пише у саопштењу. Што јасно говори да лидери ЕУ нису успели да се договоре у вези са променом курса према Пекингу.

У прилог овоме говори и извештај портала "Политико" са самита у Бриселу да су и лидери ЕУ отворено говорили о разликама у ставу према Кини. 

Словеначки премијер Роберт Голоб рекао је за ”Политико” да су лидери ЕУ исказали различите ставове о Кини током разговора у петак.

"Лидери су имали веома различите погледе на њихов однос према Кини – не према Русији, већ према Кини. Неки од њих упоређују то двоје заједно, као да су у истом кошу. Неки од њих су се томе потпуно противили, рекавши да то двоје не можемо поредити. Словенија заузима ’диверзификован приступ’ Русији и Кини", рекао је Голоб.

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да задржи блиске трговинске везе са Пекингом, што је, према писању "Политика", очигледан потез против САД и других земаља које покушавају да умање утицај кинеске економије у ЕУ.

Шолц је такође рекао да је разговарао са француским председником Емануелом Макроном о датуму његовог планираног путовања у Кину, али је он одбацио сугестију да би њих двојица могли да иду заједно. Уместо тога, Шолц је говорио о својој "инаугурационој посети" Кини уочи консултација немачко-кинеске владе, и није споменуо учешће Француске.

На другој страни, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у петак имала само негативне речи о односима ЕУ са Кином након што су се лидери састали да процене ту тему.

„Научили смо своју лекцију“, додала је она, поредећи борбу ЕУ да се окрене од руског гаса након што је Москва покренула специјалну операцију у Украјини са зависношћу ЕУ од кинеске технологије и сировина.

Холандски премијер Марк Руте нагласио је да ЕУ мора да одреди сопствени курс.

"Важно је да Европа делује што је могуће самопоузданије, али и независно", рекао је Руте на завршној конференцији за новинаре после самита Европског савета.

Према холандском премијеру "ЕУ треба да тражи једнакост и реципроцитет, тако да не будемо нека врста продужене руке Америке, већ да имамо сопствену политику у односу на Кину".

"САД годинама ’увртале руку’ својим савезницима да заузму тврђи приступ према Кини", пише "Политико", али овај пут у томе нису успеле.

image