Свет

Како је пропао Први амандман: Најбољи "Путинов агент" је сам Бајден

Америчка администрација прогони чланове Афричке народне социјалистичке партије и прети им затвором само зато што се противе начину на који власт води земљу
Како је пропао Први амандман: Најбољи "Путинов агент" је сам БајденGetty © Drew Angerer

Ако су истините наизглед параноичне тврдње америчких власти о ширењу "малигног руског утицаја" којима Путин покушава да "уништи" самопроглашени центар "демократије", односно САД, тамошње патриоте требало би најпре да провере да им председник можда није "руски агент".

Јер, ако је Владимиру Путину заиста циљ да инфилтрира некога ко ће учинити да углед, моћ и утицај Америке нестану - Бајден би му био први "пик" на драфту.

Наиме, оно што су амерички "Очеви оснивачи" вековима раније постигли у Америци, "син растурач" Џозеф успео је да погази за непун мандат, па је тако и чувени Први амандман устава САД, који гарантује слободу говора, у његовој администрацији постао "задња рупа на свирали" и никаква сметња за прогон неистомишеника.

Тако се десило и да Федерална велика порота оптужи три члана Афричке народне социјалистичке партије (и Ухуру покрета) да су "без претходног обавештења поступали као агенти руске владе у Сједињеним Државама". 

Проницљиви Бајденови пажеви "схватили" су да су председник Афричке народне социјалистичке партије (АПСП-а) Омали Јешитела, као и чланови те странке Пени Џоан Хес и Џеси Невел, противници његове власти и америчког интервенционизма, а то не би били да нису на Путиновом платном списку.

Руска обавештајна служба, која заиста нема толико посла попут америчке (за коју се недавно сазнало да не зна ли ће пре да шпијунира непријатеље, савезнике или генералног секретара УН), по њиховом мишљењу нашла је времена да тројицу оптужених врбује да би ширили "руску пропаганду" и "дезинформације о Украјини" широм Мисурија, Џорџије и Флориде. И то, почев од локалних избора у Сент Питерсбургу на Флориди.

Због тога што су, наводно, деловали као "илегални агенти" Русије не обавештавајући о свом "тезгарењу" америчког државног тужиоца, прети им 10 година затвора, а пошто је и то мало с обзиром на то да се противе Бајденовој власти - и још пет година приде због наводне завере.

"Руска спољна обавештајна служба је злоупотребила наша права из Првог амандмана, што су слободе које Русија ускраћује својим грађанима, да подели Американце и да се меша у изборе у Сједињеним Државама",  рекао је помоћник генералног тужиоца Метју Г. Олсен из Одељења за националну безбедност Министарства правде.

"Центар" за логику овог званичника, исто као и код његовог шефа Бајдена, измештен је из своје "базе", па се зато и могу чути овако апсурдне тврдње. Он, у тренутку док људима прети затвором због тога што користе слободу мишљења и изражавања - "мртав хладан" спочитава Русији како она грађанима ускраћује слободе.

Но, у какве се то изборе Путин умешао?

Оптужена су, уз чланове Ухуру покрета, и тројица руских држављана, а власти тврде да је оснивач организације Антиглобализацијски покрет Русије Александар Викторович Јонов - њихов шеф, и уз то Путинов "овлашћени" представник у САД. Он се, наиме, уротио да преко америчких група као што је АПСП шири "руску пропаганду" и промовише "руску инвазију" на Украјину. Поред Јонова, оптужени су и Алексеј Суходолов и Јегор Попов.

Судећи по поменутој "логици" Бајдена и његових сарадника, руски председник пажљиво је пратио када се ће се у Сент Питерсбургу на Флориди заказати избори како би позвао "своје" Американце и затражио им да "Бајденовим" Американцима подметну "тројанског коња" у виду, за сада, додуше, неименованог кандидата. Очигледно му је много било важно шта у једном граду на Флориди мисле о покретању Специјалне војне операције, чим се потрудио да с друге стране планете интервенише на локалним изборима!

Јер, од припадника Ухуру покрета и оптужених Руса, тај спорни кандидат је, наводно, добио директиву, тајно финансирање и политичку стратегију, како би "мешањем у изборе изгледало да у САД постоји снажна подршка инвазији Русије на Украјину".

Јешитела је, додаје се у оптужници, крив и зато што је путовао из Тампе у Москву 2015. да се састане са Јоновом и другим Русима како би "комуницирао о будућој сарадњи". 

"Уследило је тајно руско финансирање и подршка разним активностима у САД до лета 2022, укључујући демонстрације у главним градовима Калифорније и Џорџије и у неименованој компанији друштвених медија у Сан Франциску", пишу амерички медији.

Овај руски "агент" је, на све то, чак и одржао конференцију за новинаре на којој је рекао да "Афричка народна социјалистичка партија позива на јединство са Русијом у њеном одбрамбеном рату у Украјини против светских колонијалних сила". 

Сваку меру је, изгледа превршио кад је позвао на независност Доњецке области.

Параноја или расизам?

Путинов дух је, слушајући Бајденову администрацију - свуда. Иза Трампа на председничким изборима је Путин. Иза политичара Ухуру покрета на локалном гласању у Сент Питерсбургу је Путин. Иза кандидата за председника кућног савета у једном месташцету у Мисурију је... вероватно исто - Путин!

Трагикомична, али и хистерична параноја Бајденове апсолутистичке апаратуре нема граница. Свако различито мишљење је "руска пропаганда". 

Некима се, међутим, чини да у целом овом прогону припадника афричке партије, има и расизма.

"Они су изјавили да су Црнци толико глупи да су нам потребни Руси да нам кажу да смо потлачени. Тренутак црначке слободе нисам упознао ни за цео свој живот. Они намеравају да нас оптуже, али наша одговорност је да се њима суди", навео је оптужени  Јешитела.

Мора се признати, међутим, да прогон црних неистомишљеника није Бајденов патент, већ да америчка влада практично има традицију прогона лидера покрета за ослобођење црнаца, а посебно оних који су против главног извозног производа Америке - рата.

Тако је у фебруару 1951, црни социјалистички историчар Веб Дубоа ухапшен и оптужен пред савезним судом због ширења петиције против нуклеарног оружја. Светски познати музичар и комуниста Пол Робсон је 12. јуна 1956. позван да сведочи пред злогласним Комитетом Представничког дома за неамеричке активности због својих политичких уверења, укључујући и она у корист Совјетског Савеза.

Ричард Аренс, секретар Комитета, упитао је Робсона да каже да ли је променио мишљење о Стаљину.

"Рекао сам вам, господине, да нећу ни о чему разговарати са људима који су убили шездесет милиона припадника мог народа, и нећу са вама да разговарам о Стаљину. Шездесет милиона је широко распрострањена процена жртава атлантске трговине робљем", поручио је Робсон.

Ни данашња, Бајденова власт радије не би разговарала о жртвама своје свађалачке и освајачке политике у Украјини.

САД заправо од својих грађана и не тражи пуно, сем "мало" менталне гимнастике како не би обраћали пажњу на чињеницу да се слободномислећи Американци прогоне због говора и политичких активности које се америчкој олигархији не допадају. И још "мало" разумевања за то што ће влада урадити све што хоће, колико год се народ томе противио.

То је истакао и амерички новинар Глен Гринвалд који је, говорећи о малтретирању чланова Афричке народне социјалистичке партије код Такера Карлсона, пар дана пре него што је Карлсон отеран са "Фокс", поручио да су они "црни људи који мрзе Бајденову администрацију" и противе се рату, те да су баш зато на мети америчког правосуђа.

Не спроводе они пропаганду, објаснио је Гринволд - они су само људи који "говоре ствари", а "имају мишљење које Бајден не воли".

Америка, која непрестано, на свим странама света, преко својих саучесника спроводи кампању злонамерног утицаја, оваквим поступцима поручује да је легитимно затварати људе због њихових политичких ставова. И то отприлике у исто време када кидише на Русију због хапшења људи чија је шпијунажа доказана.

Ако је и од Америке, много је.

Демократија САД у "најблиставијем" издању. Што би млађе генерације рекле: "Први амандман проп'о".

image
VV inauguration
banner