Свет

Медијска слобода у Америци: Функционерка владајуће партије прети затвором независном новинару

Стејси Пласкет "демократски" је запретила Мету Таибију да због (исправљене) грешке у извештавању, или како она каже "кривоклетства", може добити и до пет година затвора
Медијска слобода у Америци: Функционерка владајуће партије прети затвором независном новинару© Chip Somodevilla

Функционерка владајуће Демократске странке у Америци Стејси Пласкет "демократски" прети затвором независном новинару Мету Таибију због његовог сведочења о извештавању о "Твитер фајловима".

Пласкетова, која је иначе чланица Представничког дома, послала је Таибију писмо у коме, како наводи новинар Ли Фанг (који је у његов садржај имао увид), лажно тврди да је он пред Конгресом лагао под заклетвом и помиње му могућност кривичног гоњења.

"Према закону о кривоклетству, казна за давање лажних информација је и пет година", запретила му је функционерка.

Таиби, је, наиме, грешку направио у свом твиту, када је уместо ЦИС (приватну организацију Центар за интернет безбедност) поменуо ЦИСА (што је владина Агенцију за сајбер безбедност и инфраструктурну безбедност). Због те омашке он се извинио и исправио је.

"Ова грешка је важна јер додавањем 'А' нисте направили безопасну правописну грешку. Уместо тога, тврдили сте да је ЦИСА, владино тело сарађивала са ЕИП (Партнерством за интегритет избора) на уклањању постова са друштвених медија", написала је Пласкет Таибију, а пренео "Фокс њуз".

Таиби је о томе сведочио током саслушања Одбора за правосуђе Представничког дома 9. марта, а како је Фанг у свом тексту приметио, конкретни коментари које је Таиби изнео пред Конгресом били су тачни упркос првобитној грешци у извештавању о "Твитер фајловима".

"Узнемирујуће је што члан Конгреса покушава да прети затвором новинару због резимирања његовог извештаја током саслушања у Конгресу. Чини се очигледним да није имала добру намеру и да је претња кривичним гоњењем тактика застрашивања", рекао је Фангу директор Фондације за слободу штампе Сет Стерн.

Директор Фондације за права појединца Арон Тер уверен је да грешка у Таибијевом твиту не показује да је он свесно лагао Конгрес.

"Тешко је замислити нешто страшније за слободну штампу од претње новинару затворском казном на основу једне, исправљене грешке у његовом извештавању", истакао је.

Пласкет, која је демократски делегат са Девичанских острва без права гласа, имала је "окршај" и са Таибијем на прошломесечном саслушању, називајући га „такозваним новинаром“ и инсистирала да открије свој извор за извештаје о Твитер фајловима, сумњајући да је то био власник Твитера Илон Маск. 

Таиби, коме је Маск прошле године одобрио приступ архиви "Твитера" под лупом је владиних званичника још од како је, у децембру почео да извештава о малверзацијама власти у вези са том платформом.

Прошлог месеца, Федерална трговинска комисија наредила је Маску да "идентификује све новинаре" који су имали приступ Твитер фајловима, а откривено је и да је баш на дан кад је Таиби сведочио пред Представничким домом о својим сазнањима, на његова врата стигла пореска управа.

image