Свет

Премијер Украјине у Ватикану: Папи уручен позив да посети Украјину

Денис Шмигаљ и папа Франциско разговарали о украјинском конфликту и "мировном плану" председника Владимира Зеленског
Премијер Украјине у Ватикану: Папи уручен позив да посети Украјинуwww.globallookpress.com © Vatican Mediai/cpp

Папа Франциско састао се данас са премијером Украјине Денисом Шмигаљом у Ватикану.

Како преносе руски медији, разговор је трајао пола сата, а, према изјави украјинског премијера након састанка, било је речи о "мировном предлогу Кијева и кризи у Украјини",као и о деци из Украјине која су пребачена у кампове на територију Русије.

Шмигаљ је целу ситуацију представио као илегалну депортацију, иако је званична Москва више пута објаснила да је циљ ових акција био заштита деце од ратних дејстава. 

"Разговарали смо о украјинском предлогу за мир и помоћи Његове светости и Ватикана у спровођењу у дело свих корака који су изложени у мировном предлогу председника Украјине Владимира Зеленског. Затражио сам од Ватикана и Његове светости помоћ како бисмо вратили назад децу коју је Русија на силу одвела", изјавио је Шмигаљ.

Премијер Украјине је на Твитеру навео да Кијев "цени напоре Његове светости да се оконча рат", а мировни предлог Зеленског назвао је "најбољим путем до мира".

Ватикан, са друге стране, није објавио детаље разговора. После састанка саопштено је да је посебна пажња поклоњена "низу питања повезаних са ратом у Украјини, а посебан акценат стављен је на хуманитарни аспект и напоре који би могли довести до мира". Било је речи и о црквеној тематици. 

Папа Франциско, подсетимо, претходно је изразио жељу да у будућности посети и Кијев и Москву како би допринео успостављању мира у Украјини, нагласивши да се неће одлучити за пут уколико само једна од поменутих страна одобри долазак поглавара Римокатоличке цркве. 

Шмигаљ му је данас ипак уручио позив да посети Украјину, а министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је истакао да папа Франциско увек може да посети његову земљу и додао да би та посета била веома значајна.

Након разговора са папом, премијер Украјине састао се и са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пијетром Паролином. Како је навео Шмигаљ, и са њим је разговарао о "билатералној сарадњи и мировном предлогу председника Украјине".

Премијер Украјине и Кулеба јуче су допутовали у Рим како би учествовали на дводневној конференцији посвећеној "обнови Украјине". На конференцији је учествовало око 700 компанија и индустријских предузећа.

image
VV inauguration
banner