Свет

Случај тајних докумената: Пентагон не зна како је припадник Националне гарде прошао контролу

У извештају Канцеларије директора националне обавештајне службе за 2020. утврђено је да је до 1,3 милиона људи поседовало строго тајне дозволе, укључујући владине званичнике и запослене у приватном сектору
Случај тајних докумената: Пентагон не зна како је припадник Националне гарде прошао контролуwww.globallookpress.com © WCVB-TV via AP

Америчка војска је саопштила да ће преиспитати своје протоколе за проверу безбедносних дозвола након што је оптужила припадника Националне гарде прошлог месеца да је одговоран за то што су строго поверљива документа завршила на интернету. То је натерало званичнике да утврде зашто му је одобрен приступ на тако високом нивоу, пише РТ интернешенел.

Портпарол Пентагона Пет Рајдер на питање новинара да ли ће војска настојати да појача своју проверу за оне којима је одобрен приступ "строго поверљивим" и "осетљивим информацијама у преградама", потврдио је да се сада оцењује безбедносни процес.

"Уопштено говорећи, одељење проучава наш безбедносни процес, како би укључио део у којем проверавамо и обезбеђујемо безбедносне дозволе. Дакле, то је део ревизије", рекао је он.

Ревизија долази након што је, како тврде амерички званичници, стотине страница поверљивих докумената објавио на мрежи војник Националне гарде Масачусетса Џек Тешеира, који је приступио фајловима након што је 2021. године добио безбедносну дозволу високог нивоа.

Министар одбране Лојд Остин рекао је да високи званичници нису сазнали за кршење процедура, уз напомену да није био обавештен о овом питању до 6. априла, након што су медији почели да извештавају о садржају докумената.

Тешера је ухапшен због цурења раније овог месеца и оптужен за неовлашћено откривање поверљивог материјала.

Рајдер је рекао да војска спроводи "континуирани процес провере" за особље са безбедносним дозволама, укључујући "аутоматске провере евиденције" које, између осталог, извлаче податке из бројних извора који се односе на криминалну и финансијску историју појединца.

Није могао да каже како је Тешеира успео да добије одобрење упркос историји личних проблема, наводећи да ће то истрага рећи. "Само не могу да коментаришем његов конкретан случај", казао је Рајдер.

"Важно је да није потребно предузети акције поводом једног појединца и некако направити слику која показује слом система", додао је он. "Опет, ово је под истрагом и истрага ће нам рећи много више о овој конкретној особи и шта је урадио, а шта није."

Према судским поднесцима објављеним ове недеље, Тешерију је одбијена дозвола за оружје од локалне полиције због претходног инцидента у којем је дао претеће коментаре. Такође је наводно разговарао о фантазијама о масовним пуцњавама на истим интернет форумима где је наводно објавио поверљива документа.

У извештају Канцеларије директора националне обавештајне службе за 2020. утврђено је да је до 1,3 милиона људи поседовало строго тајне дозволе, укључујући владине званичнике и запослене у приватном сектору.

Од прошломесечног цурења информација, неки законодавци су позвали на ревизију америчког система класификације, позивајући на смањење броја људи овлашћених за приступ осетљивом материјалу.

Авијатичар Националне гарде оптужен за једну од најзначајнијих кршења обавештајних података последњих година појавио се у четвртак на суду и затражио да буде пуштен из притвора док чека суђење, међутим, судија у предмету тек треба да донесе одлуку.

image