Свет

САД: Оптужени за цурење поверљивих информација из Пентагона покушао да уништи доказе

Током претреса куће Џека Тешеире, оптуженог за цурење строго поверљивих америчких војних докумената, ФБИ пронашао смрскани таблет рачунар и лаптоп у канти за смеће
САД: Оптужени за цурење поверљивих информација из Пентагона покушао да уништи доказеGetty © Photo by Scott Eisen/Getty Images

Припадник Националне гарде америчког ваздухопловства Џек Тешеира, који оптужен за цурење поверљивих војних докумената, упућивао је насилне претње, користио свој службени компјутер да би истраживао масовна стрељања и покушао да уништи доказе о својим преступима, саопштили су амерички федерални тужиоци.

У поднеску на 48 страница, америчко Министарство правде је навело да би двадесетогодишњи Тешеира требало да буде у притвору до суђења с обзиром да постоји ризик од бекства.

Тужиоци ће данас изнети аргументе америчком судији за задржавање Тешеире у притвору за прекршаје у Ворчестеру у Масачусетсу, пренео је Ројтерс.

Током претреса Тешеирине куће, Федерални истражни биро (ФБИ) пронашао је смрскани таблет рачунар и лаптоп у канти за смеће.

Поред тога, тужиоци су рекли да су открили да је Тешеира наложио другим корисницима на мрежи да "избришу све поруке".

Тешеира је раније овог месеца оптужен за кршење Закона о шпијунажи у вези са недозвољеним копирањем и преношењем осетљивог материјала Пентагона, као и за незаконито уклањање одбрамбеног материјала на
неовлашћеној локацији.

Уколико буде проглашен кривим, тужиоци истичу да му прети до 25 година затвора.

Документи који су процурили представљају најозбиљније кршење безбедности САД од када се више од 700.000 докумената, видео снимака и дипломатских депеша појавило на сајту "Викиликс" 2010. године.

Пентагон је цурење поверљивих докумената назвао "намерним, кривичним делом".

Тужиоци су у допису о притвору рекли да је Тешеира у фебруару 2022. почео да приступа стотинама поверљивих докумената који нису релевантни за његов посао и почео да поставља неке од поверљивих информација на друштвене мреже крајем 2022. године.

Тајни документи су пружали широк спектар поверљивих информација о савезницима и противницима САД, са детаљима у распону од украјинске противваздушне одбране до активности израелског Мосада.

image