Свет

Бајден о подацима који су процурили: Застарели су, нема ту ништа савремено

Амерички председник је, док његови сарадници покушавају да умање штету од објављених информација, потпуно минимизирао њихов значај, тврдећи да у њима нема ничега што би требало да га брине
Бајден о подацима који су процурили: Застарели су, нема ту ништа савремено© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Амерички председник Џозеф Бајден који је досад потпуно игнорисао новинарска питања о масовном цурењу докумената из Пентагона, коначно је, како наводи "Дејли мејл", прекинуо ћутање.

"У току је потпуна истрага и са обавештајном заједницом и Министарством правде, приближавамо се...Немамо, односно немам одговор", рекао је. 

А на питање да ли је забринут због цурења података Бајден је минимизирао потенцијалну штету, иако су стручњаци изразили страх да због ове ситуације извори могли да буду угрожени, односи са савезницима оштећени, а украјински ратни напори ометени. По његовом мишљењу, проблема нема јер објављени подаци су "застарели".

"Забринут сам што се то догодило. Али, колико сам свестан, ту не постоји ништа савремено", рекао је Бајден шетајући баштом у званичној резиденцији ирског председника Мајкла Хигинса.

Амерички председник иначе, пре тога није хтео да удовољи новинарској знатижељи, па је тако игнорисао питања која су се односила на објављивање поверљивих података.

У Ирској је радије "набијао километражу" обилазећи на пример, паб у домовини његових предака, округу Лаут.

Његове активности у Европи почеле су дан након што је секретар за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер засута питањима о цурењу података, теми која је такође доминирала на њеном брифингу за штампу на путу за Ирску.

Уверавала је новинаре да Бајден о овој теми није причао током разговора са Ришијем Сунаком у Северној Ирској, и одупирала се инсистирању да прокоментарише нове информације да иза цурења стоји човек који је радио у једној војној бази.

Министарство правде, како је рекла, још прегледа ове документе, те "не можемо говорити о њиховој валидности".

"Свакако разматрамо какве је импликације ово откривање имало на националну безбедност, као и како ублажити утицај који би објављивање ових докумената могло да има на националну безбедност САД, и наших партнера и савезника", навела је Жан-Пјер.

"Дејли мејл" наводи да је човек који стоји иза највећег цурења поверљивих докумената у овој деценији заправо двадесетогодишњи ентузијаста за видео игрице и оружје који је радио у једној војној бази, и према извештајима ове фајлове делио у онлајн "соби за ћаскање" са групом од око 20 младих истомишљеника.

"Он је у форми. Он је јак. Он је наоружан. Он је обучен. Скоро све што можете очекивати у неком лудом филму", рекао је један од чланова тог чета, описујући младића који је информације објавио као "младог, харизматичног човека који воли природу, Бога, пуцање из оружја и тркачке аутомобиле".

Младићи ипак нису хтели да одају идентитет момка који је са њима поделио податке.

"Он није руски оперативац. Није ни украјински оперативац. Све тврдње да је он руски агент су категорички лажне. Он није заинтересован да помаже било којој страној агенцији у нападима на САД", рекао је један од ових момака за "Вашингтон пост".

ФБИ је у потрази за извором, а Пентагон је отворио истрагу.

"Покренут је међуагенцијски напор, фокусиран на процену утицаја који би ови фотографисани документи могли да имају на националну безбедност САД и на наше савезнике и партнере", рекла је заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг.

image