Свет

Сестра лидера Северне Кореје: Бајден је старац без будућности

Сарадња САД и Јужне Кореје довешће до озбиљног угрожавања мира и безбедности североисточне Азије, као и целог света, каже Ким Јо Џонг
Сестра лидера Северне Кореје: Бајден је старац без будућности© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

Сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и заменица шефа Централног комитета Радничке партије Кореје Ким Јо Џонг изјавила је да ће Вашингтонска декларација лидера Сједињених Држава и Јужне Кореје погоршати безбедносну ситуацију у свету, преноси Централна новинска агенција Северне Кореје (КЦНА).

"Споразум о јачању војне и безбедносне сарадње између САД и Јужне Кореје додатно ће погоршати ситуацију на корејском полуострву. Вашингтонска декларација само ће довести до тога да ће мир и безбедност североисточне Азије и целог света бити озбиљније угрожени, а то је чин који никако не треба поздравити", поручила је. 

Кимова сестра, реаговала је и на изјаву америчког председника Џозефа Бајдена о "промени режима у Северној Кореји", рекавши да су то бесмислене изјаве "старца без будућности".

"Ово се може схватити као бесмислена изјава старца који уопште није у стању да преузме одговорност за безбедност и будућност САД-а, старца без будућности", рекла је Ким Јо Џонг, додавши да речи могу посматрати и као претња.

Ова реакција званичног Пјонгјанга уследила је након потврде Вашингтона да ће Јужној Кореји омогућити бољи увид у своју нуклеарну доктрину у случају било каквог сукоба са Северном Корејом која непрекидно увећава свој арсенал тактичког ракетног наоружања.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг раније је рекла да Вашингтонска декларација лидера Сједињених Држава и Јужне Кореје, која позива на стварање групе за нуклеарно планирање, "подрива режим нуклеарног неширења".

Подсетимо, недавно је одржан Самит за демократију у организацији америчког председника Џозефа Бајден, који је на крају са јужнокорејским лидером Јун Сук-јолом усвојио Вашингтонску декларацију, која позива на стварање саветодавне групе за нуклеарно планирање како би се ојачало проширено одвраћање, развили конкретни планови за његову употребу, разговарали о нуклеарним и стратешким планирање и одговор на претње режиму неширења оружја изван Северне Кореје.

image