Свет

Јерменија и Азербејџан преговарају и у Вашингтону

Пре три дана и руски председник Владимир Путин разговарао је са јерменским премијером Николом Пашињаном о Нагорно-Карабаху са акцентом на решавању практичних проблема како би ситуација у региону била стабилна и безбедна
Јерменија и Азербејџан преговарају и у Вашингтону© MOD Russia/via Globallookpress.com

Јерменија и Азербејџан у недељу ће, у Вашингтону одржати нову рунду преговора, најавила је портпаролка министарства спољних послова Јерменије, а пренео Ројтерс.

"Од 30. априла министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан боравиће у радној посети Вашингтону. Заказана је следећа рунда разговора о споразуму о нормализацији односа између Јерменије и Азербејџана", објављено је на Фејсбук страници портпарола.

Тензије између две земље поново расту око спорног региона Нагорно-Карабаха, где су 2020. руске мировне снаге распоређене да окончају рат, други по реду од распада Совјетског Савеза 1991. године у коме се Јерменија и Азербејџан боре око ове територије.

Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом, али је у септембру 2020, преузео контролу над многим насељима током војних операција.

У новембру исте године, Јерменија и Азербејџан, уз учешће Руске Федерације, потписали су споразум о прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху.

Планински регион је међународно признат као део Азербејџана, али је углавном насељен етничким Јерменима.

Азербејџан је прошле недеље поставио нови контролни пункт на путу за Карабах, коридор Лачин, у потезу који је Јерменија назвала грубим кршењем примирја из 2020.

Пре три дана и руски председник Владимир Путин разговарао је са јерменским премијером Николом Пашињаном о Нагорно-Карабаху са акцентом на решавању практичних проблема како би ситуација у региону била стабилна и безбедна.

Руско Министарство спољних послова је 24. априла позвало Азербејџан и Јерменију да се што пре врате поштовању договеног, истичући да у сваком случају локално становништво не треба да трпи.

Русија је забринута због све чешћег кршења успостављеног примирја и раста броја инцидената, услед којих се редовно појављују жртве на обе стране, наведено је у званичном саопштењу руско МСП.

image