Русија

Путин и Пашињан разговарали о решењима сукоба у Нагорно-Карабаху

Руско Министарство спољних послова је раније позвало Азербејџан и Јерменију да се што пре врате поштовању договора који су успостављени између њих
Путин и Пашињан разговарали о решењима сукоба у Нагорно-Карабахуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан разговарали су о Нагорно-Карабаху са акцентом на решавању практичних проблема како би ситуација у региону била стабилна и безбедна, наводи се на званичном сајту Кремља.

Због тренутног заоштравања односа у Лачинском коридору, поново је потврђен значај стриктног поштовања фундаменталних споразума договорених између лидера Русије, Јерменије и Азербејџана.

Притом, председник Русије је изразио солидарност са јерменским народом у вези са недавним жалосним датумом – Даном сећања на жртве геноцида над Јерменима, наводи се у саопштењу.

Договорен је наставак сарадње на различитим нивоима.

И јерменска влада је на званичном сајту, без детаља садржаја разговора, саопштила да је главна тема била ситуација у Лачинском коридору и Нагорно-Карабаху.

Руско Министарство спољних послова је 24. априла позвало Азербејџан и Јерменију да се што пре врате поштовању договеног, истичући да у сваком случају локално становништво не треба да трпи.

Русија је забринута због све чешћег кршења успостављеног примирја и раста броја инцидената, услед којих се редовно појављују жртве на обе стране, наведено је у званичном саопштењу руско МСП.

Азербејџанска страна је 23. априла блокирала саобраћај дуж коридора Лачин. Руско Министарство одбране саопштило је да команда руских мировних снага преговара са Азербејџаном због ситуације са контролним пунктом.

Москва сматра да су трилатерални споразуми са Бакуом и Јереваном о Карабаху неоспорни, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков и додао да ће Руска Федерација поздравити све кораке страна који могу да доведу до мира у односу Азербејџана и Јерменије.

Односи између између кавкаских држава су ескалирали због нерешеног питања Нагорно-Карабаха, који је 1988. године прогласио самосталност и отцепљење од Азербејџанске ССР.

Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом, али је у септембру 2020, преузео контролу над многим насељима током војних операција.

У новембру исте године, Јерменија и Азербејџан, уз учешће Руске Федерације, потписали су споразум о прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху.

image