Свет

Ердоган: Први турски астронаут у свемиру до краја године

Први турски астронаут у свемиру остаће на Међународној свемирској станици 14 дана
Ердоган: Први турски астронаут у свемиру до краја године© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici)

Први турски астронаут отпутоваће на Међународну свемирску станицу (ИСС) до краја године, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Пилот ваздухопловства Алпер Гезеравчи (43) изабран је да буде први турски држављанин у свемиру, а његова резерва је Тува Чихангир Атасевер (30), инжењер система за ваздухопловство у турском одбрамбеном предузећу "Рокетсан", најавио је Ердоган на сајму авијације и свемира Текнофест у Истанбулу.

Ердоган је рекао да ће први турски астронаут остати на ИСС 14 дана и да ће извести 13 експеримената које су припремили турски универзитети и истраживачке институције, пренео је АП.

Ердоган је присуствовао сајму заједно са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и привременим премијером Либије Абдулом Хамидом Дбеибехом.

Турски председник је изјавио да се осећа много боље након стомачног грипа који је прележао.

"Хвала Богу, сада ми је много боље", рекао је он, преноси ТАСС. У његовој пратњи била је супруга Емине.

На сајту турске свемирске агенције, Гезеравчи је описан као ветеран ваздухопловства с 21 годином искуства и пилот Ф-16 који је похађао Технолошки институт америчког ваздухопловства.

Председнички и парламентарни избори у Турској заказани су за 14. мај, а истраживања јавног мнења показују да је Ердоган у потенцијално најтежој трци откако је дошао на власт пре две деценије.

Током кампање за реизбор, Ердоган је представио низ престижних пројеката, као што је прва турска нуклеарна електрана.

image