Свет

Ердоган: Турска елиминисала вођу Исламске државе

Абу Хусеин ал-Кураши неутралисан је у операцији коју су турски обавештајци спровели у Сирији, рекао је председник Турске
Ердоган: Турска елиминисала вођу Исламске државе© Tanjug/Turkish Presidency via AP

Турска је неутралисала вођу Исламске државе (ДАЕШ) Ал Курашија током операције у Сирији у недељу, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Национална обавештајна агенција (МИТ) Турске дуго је пратила вођу тзв. ДАЕШ-а кодног имена Абу Хусеин ал-Кураши и ова особа неутралисана је у операцији коју су обавештајци спровели у Сирији, рекао је турски председник у интервјуу за турску националну телевизију (ТРТ), а пренела је агенција Анадолија.

"Наставићемо нашу борбу са терористичким организацијама без икакве дискриминације", додао је Ердоган.

Турска је 2013. године ИСИС/ДАЕШ прогласила терористичком организацијом и била међу првим земљама које су то учиниле. Од тада ова држава више пута је била мета терориста, а у најмање десет напада бомбаша самоубица, седам напада бомбом и четири оружана напада, погинуло је више од 300 људи, а стотине је повређено.

Ердоган је истакао да се расизам, исламофобија и дискриминација шире Западом попут рака додајући да западне земље још увек нису показале вољу да се боре против ових појава.

"Подла дела расистичких група, као што су паљења џамија и цепања Курана, такође су у порасту. Предузимамо све кораке како бисмо обезбедили сигурност наших грађана и њихове имовине", рекао је Ердоган.

image