Свет

Самит Кримске платформе у Хрватској, Ненси Пелоси стиже у Загреб

Хрватска је амерички савезник, регионални лидер и НАТО партнер, изјавила Пелосијева
Самит Кримске платформе у Хрватској, Ненси Пелоси стиже у Загребwww.globallookpress.com © Ron Adar

У Загребу се ове недеље одржава Први парламентарни самит Међународне кримске платформе, на коме учествују 43 делегације из 32 државе, укључујући и председницу Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Први самит ове платформе одржан је на нивоу председника држава, председника влада и министара спољних послова у августу прошле године у Кијеву. Иницијатор ове платформе је украјински председник Владимир Зеленски, а као циљ иницијативе наводи се "повећање међународног притиска на Русију и повратак Крима под украјински суверенитет".

Хрватска се понудила да буде домаћин Првог парламентарног самита ове платформе, те се он ове године и одржава у Загребу. Самит ће 25. октобра званично отворити председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић и председник украјинске Раде Руслан Стефанчук, док ће се учесницима обратити премијер Хрватске Андреј Пленковић, а путем видео везе и украјински председник Зеленски.

Пелосијева је несумњиво најзвучније име које ће учествовати на овом самиту. У саопштењу пре доласка у Загреб она је нагласила да ће "Америка остати уз украјински народ у њиховој борби за слободу" као и да ће "наставити да сматра Русију одговорном".

Она је додала и да је "Хрватска амерички савезник, регионални лидер и НАТО партнер", као и да ће њена посета хрватској престоници продубити односе Вашингтона и Загреба. Она се захвалила Јандроковићу, Стефанчуку, Пленковићу и Зеленском на организацији овог скупа.

Поред Ненси Пелоси, самиту ће присуствовати и конгресмен Џери Коноли, у својству председника Парламентарне скупштине НАТО-а.

image